sursa foto: media.daimler.com
SpotVideo

DIICOT, alături de Europol și anchetatori francezi și olandezi au efectuat percheziții pentru furturile din tiruri aflate în mers

0

Luni, 09.03.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 73 de percheziții domiciliare pe raza teritorială a municipiului București și a județelor Ilfov, Argeș, Prahova, Teleorman și Ialomița, cu privire la activitatea unor grupări specializate în comiterea de furturi din autocamioane de tip „TIR aflate în mers.”

Dintre acestea, 18 percheziții au fost efectuate în baza unui ordin european de anchetă, într-o cauză vizând destructurarea a 5 grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, complicitate la furt calificat și tentativă la furt calificat.

S-a stabilit că, în cauză, în perioada 2016 – 2018, pe teritoriul României s-au constituit 5 grupuri infracționale organizate, formate fiecare din mai multe persoane, care au acționat în scopul comiterii de infracțiuni de furt calificat, cu un mod specific de operare (sustrageri de bunuri de o valoare semnificativă din camioane aflate în mișcare pe drumurile publice) atât pe teritoriul României, cât și pe teritoriul mai multor state europene (Belgia, Finlanda, Suedia, Olanda, Spania), grupurile infracționale organizate fiind sprijinite și de alte persoane, atât pe palierul de comitere de sustrageri de bunuri, cât și pe palierul de valorificare a bunurilor sustrase.

În comunicatul DIICOT se arată modul de operare al acestora: „pentru deplasarea la comiterea infracțiunilor, membrii grupurilor organizate foloseau autoturisme de proveniență străină, cu preponderență de tip-ul „van” (autovehicule cu 7-8 locuri) sau autoutilitare (tip dubă), toate cu motoare puternice și dotate cu trapă (dotare absolut necesara cel putin pentru autovehiculul, care merge de regulă cu farurile stinse și din care, în timpul deplasării, membrii grupului organizat se urcau în camioanele aflate în mers, din care sustrăgeau bunuri), dotări care facilitau sustragerea bunurilor și înlesneau deplasarea rapidă după comiterea faptelor.”

„Având în vedere că activitatea infracțională a grupurilor organizate, în ceea ce privește comiterea de infracțiuni de furt calificat, având ca mod de operare sustragerea de bunuri din tiruri aflate în mișcare, s-a desfășurat atât pe teritoriul României, dar cu preponderență în statele europene, s-a încheiat acordul între România (prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), Finlanda şi Franța privind constituirea unei echipe comune de anchetă, la care, ulterior, s-au alăturat și autoritățile judiciare din Olanda și Suedia.

Ca urmare a amplei investigații penale astfel derulate de procurorii DIICOT – Structura Centrală s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de 47 suspecți, iar în baza unui ordin european de anchetă emis de Tribunalul Judiciar din Paris s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de alți 24 de suspecți, dintre care 10 deja au fost arestați de către autoritățile Franceze.

În baza activităților de cooperare, la acțiune participă si reprezentanți ai Europol, precum și anchetatori francezi și olandezi, iar acțiunea beneficiază de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DIC – IGPR, a lucrătorilor de poliție din cadrul DGPMB și a jandarmilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Cooperarea judiciară a fost asigurată prin intermediul Eurojust”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.

Un dosar similar a mai existat în 2012, în cadrul căruia se poate observa modul de operare al infractorilor:

Prin grup infracțional organizat se înțelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp și pentru a acționa în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni, arată art. 367 din Codul Penal la alin. 6.

Inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. De asemenea, arată Codul Penal, dacă faptele au fost urmate de săvârșirea unei infracțiuni, se aplică regulile privind concursul de infracțiuni.

Cum îți poți recupera banii pentru zborurile anulate spre și din Italia?

Articolul precedent

Alertă de prevenție în Parlament și Guvern. Membrii Comisiei de Învățământ din Senat au fost trimiși acasă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Spot