EsențialSpot

Despre alegeri și referendum: mai relaxat și cu gândul la ziua de după ele

0

1. Vine referendumul, dar la pachet vin și alegerile pentru Parlamentul European!

Este a doua oară când scriu despre acest referendum. Prima dată am făcut-o înainte ca acesta să fie fixat. Cine vrea să aprofundeze tema, poate accesa următorul LINK.

De data aceasta, mi-am propus ca în focurile alegerilor, să scriu într-un mod relaxat, fără îndemnuri la ieșit la vot și fără partizanat. Evident, opinia unui om care predă Drept constituțional este că votul reprezintă mecanismul cel mai democratic și mai util pe care îl are o societate în a-și reprezenta interesele. Cu toate acestea, tot ca un iubitor de Drept constituțional, nu pot concepe obligația votului ca măsură legală și nici limitarea acestuia pe criterii cenzitare. Cu toate neajunsurile unei astfel de poziții, am convigerea că ea este cea corectă. Am explicat cât de important este votul și cum legitimează acesta forțele politice, într-un alt articol pe care îl poți lectura AICI.

Acestea fiind spuse, și având speranța că ți-ai făcut timp să citești și editorialele la care mi-am permis să îți fac trimiteri, voi deschide subiectul alegerilor din 26 mai.

S-a vorbit mult despre importanța acestui referendum, aspect pe care îl voi sublinia și eu la următorul punct. Cu toate acestea, s-a vorbit extrem de puțin despre alegerile europarlamentare. Importanța acestor alegeri este crucială.

Pentru cine nu a înțeles încă, Uniunea Europeană reprezintă viitorul acestui neam. Totodată, U.E a reprezentat salvarea noastră, în vreme ce creșterea noastră economică a fost posibilă doar făcând parte din acest sistem.

Pentru cine nu crede, îl invit să treacă granița la frații noștri de peste Prut. Cu multă durere în suflet o spun, dar fără aderarea României în U.E și fără acordarea cetățeniei române cetățenilor moldoveni, acolo ar fi fost un loc rupt de lumea occidentală. Așa cum eram și noi până în 2007.

Importanța U.E se observă cel mai bine analizând acest caz al României și al Rep. Moldova, două țări sărace care au plecat la începutul anilor ‘90 de la un nivel similar.

Azi România are un PIB de 211,8 miliarde de dolari, în vreme ce Rep. Moldova are un PIB de 8 miliarde de dolari. România a acordat cetățenie celor din Republica Moldova și azi, dacă aceștia se pot numi cetățeni europeni, o pot face doar datorită istoriei noastre comune și eforturilor de aderare ale României. România își permite să acorde finanțări anuale nerambursabile Republicii Moldova (și nu sunt deloc mici), să acorde facilități cetățenilor moldoveni și să transfere servicii (ex: SMURD plus zeci de salvări complet echipate ce au fost donate).

România a investit masiv pentru independența energetică a Republicii Moldova (să nu mai taie gazul rușii, să nu mai taie curentul rușii etc), prin finanțarea gazoductului Iași-Ungheni și prin linia de conexiune făcută de Transelectrica. Cu alte cuvinte, așa mici cum suntem, am început să ne luam la trântă cu rușii, într-o țară plină de propagandă rusească. Nu este deloc ușor!

De ce o facem? Pentru că trebuie, pentru că suntem un singur neam, pentru că începem să avem o minimă forță care să conteze și pentru că am ales calea europeană, ocazie cu care am început să implementăm timid valorile europene.

Or, aceste valori europene sunt protejate printr-o politică pro-europeană, iar politica asta pro-europeană vine la pachet cu niște europarlamentari români de excepție.

Vă reamintesc că prin revizuirea Constituției, a fost introdus art. 148. Acest articol, în principiu arată importanța dreptului Uniunii Europene și cum, în anumite condiții, unele dispoziții adoptate la nivel european, au prioritate!

Acest lucru este normal și util pentru o țară membră a Uniunii Europene, însă este extrem de periculos când în Parlamentul European trimitem parlamentari slabi și lipsiți de curaj…sau mai grav, care demonizează valorile europene. De ce este periculos? Simplu. Politica este un joc al intereselor. Când cei care te reprezintă sunt slabi, cei puternici vor încerca să îi domine. De aici ni se trage și dominația asta (uneori injustă) pe care o practică unele state europene față de noi (vezi Olanda).

Nu e niciun complot, nu e nicio politică ocultă…este doar dominarea celui slab de către cel puternic. O să îmi spuneți că suntem încă o țară mică.

Greșit! Am fost o țară încă și mai mică în anii ’30, dar cu politicieni curajoși, abili și foarte bine pregătiți, am reușit să facem ca Nicolae Titulescu să fie Președintele Ligii Națiunilor! Dacă s-a putut atunci, se poate și acum.

Totul pleacă de la atenția noastră, a celor mulți care votează.

2. Ce votăm la referendum și care sunt efectele lui?

Indiferent de ce se spune, sper că toată lumea de bună-credință realizează că acest referendum are un singur scop: cel politic. Și este absolut normal să fie așa, pentru că asta a urmărit și constituantul când a redactat art. 90 din Constituție: să îi ofere Președintelui un instrument popular pentru consultare asupra unor probleme pe care acesta le consideră importante.

Acest referendum este facultativ (se organizează dacă Președintele dorește) și consultativ (rezultatul nu este obligatoriu ca efect juridic). Și atunci, de ce îl organizăm?

Simplu! Pentru a se transmite un mesaj și pentru a se lua pulsul societății. Au trecut mai bine de 10 ani de la ultimul referendum consultativ (cel cu cei 300 de parlamentari). Atunci nu s-a luat nicio măsură. Nici nu era obligat Parlamentul să ia o măsură. Cu toate acestea, la atâția ani distanță, încă discutăm despre asta…repet, efect politic. Nu știu câte acțiuni au un efect politic atât de răsunător precum un referendum consultativ.

Și ce dacă întrebările nu pot avea efect juridic? Și ce dacă tezele propuse prin întrebări nu ar fi posibile decât printr-o revizuire constituțională? Nu acesta este scopul referendumului consultativ…

Scopul este unul singur: avem ocazia să observăm ceea ce își dorește acest popor. Vom vedea care este direcția pe care o vrea acest popor.

Ulterior, în funcție de direcția stabilită, ne putem așeza la masă pentru a negocia, pentru a dezbate și pentru a găsi soluțiile juridice optime pentru ceea ce ne-am propus. Cum? Împreună, ca un neam iubitor și responsabil ce dorește să își depășească actuala condiție.

Referendumul este un instrument ce a supraviețuit din epoca „democrațiilor directe”. Cum să reprezinte un pericol? Evident, ai dreptul constituțional să votezi, la fel cum ai dreptul să nu te prezinți la vot, însă ideea că acest referendum este un pericol, este una greșită.

În final, după acest referendum vom vedea unde ne plasăm.

3. Aveți grijă ce spuneți până pe 26 mai… de pe 27 mai, trebuie să conviețuim

În final, as vrea să fac un îndemn la calm. Extremismul nu are ce căuta în societatea noastră. Lipsa dialogului nu ajută, or, dialogul nu poate să aibă loc între persoane care nu sunt dispuse să asculte.

Pentru mai multe despre extremism și elitism autodeclarat, puteți lectura la următorul LINK 

Nimic nu justifică o atitudine extremistă, iar luni, pe 27 mai, după aceste alegeri, aici tot România o să fie, iar noi tot împreună trebuie să rămânem. Avem un viitor frumos și avem multe de făcut.

Țara noastră abia acum începe să aibă o voce, ceea ce este minunat. Vocea aceasta nu trebuie să moară, însă ea nici nu trebuie să acapareze. Democrația înseamnă voci, nu voce!

Închei ca de fiecare dată cu un citat potrivit momentului:

Un râu de evenimente și un torent vijelios este timpul: căci fiecare lucru de-abia se zărește și deja s-a dus, și un altul vine care, la rândul său, este destinat să se ducă – Marcus Aurelius

Vlad-Cristian Soare este avocat în cadrul Baroului București, fiind titularul biroului de avocatură Soare Legal și este colaborator al Facultății de Drept – Universitatea din București, catedra de Drept constituțional și Instituții politice.

#DosarulAcademiaDePoliție –> Rectorul și prorectorul Academiei de Poliție, puși sub control judiciar de către procurorii DNA, au demisionat

Articolul precedent

#RomâniaVoteaza – Ziua alegerilor LIVE UPDATE

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Esențial