sursa foto: Shutterstock
FactualSpot

Delegație a Comisiei Europene, la București: se fac verificări cu privire la respectarea recomandărilor din Raportul MCV

0

O delegație a Comisiei Europene va sta în România în perioada 10-12.02.2020 pentru a face evaluări în domeniile vizate de Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV). Conform Ziare.com, experții europeni se vor întâlni cu reprezentanții instituțiilor responsabile de domeniile vizate de MCV.

„O noua misiune de evaluare va avea loc în perioada 10-12 februarie 2020, experții Comisiei Europene urmând să aibă întâlniri cu reprezentanții instituțiilor responsabile în ariile vizate de MCV”, arată Guvernul într-un comunicat de presă către Ziare.com.

Marți, echipa de experți ai Comisiei Europene se va întâlni cu membrii comisiilor parlamentare juridice, pentru a verifica stadiul în care se află îndeplinirea recomandărilor primite în raportul MCV din octombrie 2019.

Conform unui memorandum intern al președintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Nicușor Halici, adresat Biroului Permanent, întâlnirea va avea loc la Parlament de la ora 12.30. „În acest sens, echipa de experți a Comisiei Europene va avea întâlniri cu reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în ariile vizate de MCV. Scopul misiunii este de a realiza o evaluare a stadiului îndeplinirii recomandărilor din raportul MCV, inclusiv continuitatea în obținerea de progrese tangibile.”

La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, Comisia Europeană a publicat un comunicat în care se arată că ultimul raport MCV privind justiția și lupta anticorupție din România constată „o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră”

Ce reprezintă MCV?

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) reprezintă o măsură instituită de Comisia Europeană prin care Comisia evaluează și sprijină evoluția Bulgariei și României în direcția eficientizării sistemului administrativ și judiciar, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile de a reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției. Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit MCV prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.

Programul de guvernare a fost depus la Parlament. Modificarea Legilor justiției și a Codurilor penale, în planul Guvernului Orban 2.0

Articolul precedent

Țigări de contrabandă la mică înălțime: tot mai multe drone depistate la frontieră

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual