sursa foto: podul.ro
FactualSpot

Defrișările din România, un scenariu dramatic pe Netflix. Echipa de producție a serialului „Broken” a fost agresată de tăietorii ilegali de lemne

0

Netflix va lansa pe 27 noiembrie un nou serial de tip documentar despre afacerile ilegale care desfășoară fabricarea unor produse atât de cunoscute nouă și uzuale oricui. În grupajul de reportaje de investigație care expune fraude, fenomene de corupție și neglijență se numără și un episod destinat activităților de defrișare din pădurile din România.

Pentru realizarea sa, o echipă formată din jurnaliști americani cărora li s-a alăturat și președintele ONG-ului Agen Green au filmat  în Parcul Național Domogled Valea Cernei și în  Parcul Național Retezat.

Când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă în episodul documentarului dedicat acestui subiect” spune Gabriel Păun, președintele Agen Green.

Acesta a relatat pentru Digi24 scenele înspăimântătoare prin care au trecut atunci când tăietorii ilegali de lemne au dat nas în nas cu echipa de producție. Întreaga echipă a fost sechestrată în drum după ce hoții de lemne au tăiat două trunchiuri de arbori de-a latul rutei forestiere.

„Probabil că m-au recunoscut, probabil că erau spiritele inflamate, pentru că le-am făcut denunț la poliție și s-a deschis un dosar penal în acel sens, dar nu așa, imediat, ci după ce am escaladat, pentru că poliția locală a încercat să acopere cazul și doar când am escaladat la Inspectoratul General al Poliției și Județean din zona respectivă și la Garda Forestieră s-a constatat” a povestit președintele ONG-ului.

România a fost aleasă drept platou de filmare ideal pentru ilustrarea tragediilor de mediu forestiere și din cauza crimelor comise asupra pădurarilor care încearcă să lupte cu sistemul ROMSILVA pentru a scoate la lumină ceea ce se întâmplă.

Anual defrișările ilegale depășesc 20,6 milioane de metri cubi, iar Guvernul a decis să secretizeze datele. Din fericire, DIICOT a scos la iveală aceste fapte și realizează o anchetă care va trage la răspundere persoanele vinovate.

Vrei să faci poze pe sub fustele femeilor? #maigândește-te

Articolul precedent

Vrei să tai porcul de Crăciun? #maigândește-te

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual