sursa foto: edupedu.ro
FactualSpot

Declanșarea stării de urgență în educație este solicitată de USR. Rezultate îngrijorătoare pentru educația românească, potrivit raportului OECD

0

USR cere declanșarea stării de urgență în educație și invită toate partidele parlamentare la dezbateri urgente pentru a găsi cele mai bune soluții pentru viitoarele generații, după ce astăzi a fost publicat raportul directoratului pentru Educaţie al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, care măsoară performanţele sistemelor de învăţământ. (Organisation for Economic Co-operation and Development -OECD)

Potrivit raportului realizat pe baza testelor PISA2018, procentul de analfabetism funcțional în România este de 44%, în creștere față de nivelul aproximat la ultima testare, în 2015. Testele la matematică au clasat România pe ultima poziție dintre statele membre UE, ocupând locul 52 din 79, iar în ceea ce privește testarea în științe, țara noastră este penultima din Uniune, pe locul 55. Scorul obținut a este în scădere față de ultimele două testări la care România a participat (2015 și 2012).

“Zeci de miniștri și sute de schimbări de legislație nu au făcut nimic pentru a îmbunătăți situația învățământului românesc. Mai rău, am ajuns în situația în care, atunci când se publică rezultate oficiale la nivel european, să citim concluzii dureroase de tipul “elevii slabi au devenit și mai slabi”. Cred că, dincolo de orice loialitate politică, trebuie să acceptăm că în educație e un dezastru care se amplifică de la an la an. Iar asta înseamnă că le greșim grav copiilor aflați acum pe băncile școlii. Mai mult, multora dintre ei le oferim un traseu pentru o viață fără șanse reale de a prospera și a-și realiza potențialul. Iar pentru asta nu ne vor ierta. Nu putem continua să ne mințim că un număr mic de elevi cu performanțe spectaculoase dau măsura calității învățământului românesc. Nu putem să ne facem în continuare că nu vedem că în multe din școlile românești nu se face școală. Sau că avem profesori demoralizați și prost plătiți, iar ierarhiile sunt strâmbe și meritele recunoscute după criterii neclare.”, transmite Dan Barna, președintele USR.

USR susține alocarea a 6% din PIB pentru Educație, considerând că este o măsură esențială pentru a scoate România de la coada clasamentelor în ceea ce privește sistemul de învățământ. În momentul de față, Educației îi este alocat mai puțin de 3% din PIB ceea ce reprezintă cel mai mic nivel la capitolul finanțare în clasamentele europene, potrivit Eurostat.

Legea educației, nr 1/2011 prevede ca finanțarea anuală pentru acest domeniu să fie de 6% din PIB, însă Ordonanță 114 din decembrie 2018 suspendă aplicarea acestei prevederi pentru perioada 2019-2021.

#DosarulColectiv –> Pronunțarea sentinței: 9 decembrie. DNA cere pedepse îndreptate spre maximum

Articolul precedent

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, este de acord cu abrogarea recursului compensatoriu: Șmecheriile introduse de Iordache trebuie să dispară

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual