sursa foto: euractiv.com
FactualSpot

Decizie ONU: persoanele refugiate pe motive climatice nu pot fi refuzate. Kiribati, primul stat care se scufundă

0

Comitetul pentru drepturile omului al Organizației Națiunilor Unite a decis că persoanele care se refugiază din cauza schimbărilor climatice nu pot fi forțate să plece din țările adoptive.

Hotărârea a fost adoptată în cazul Ioane Teitiota, cetățean al statului Kiribati, care a cerut protecție statului Noua Zeelandă, argumentând că viața sa este în pericol în țara sa de cetățenie, întrucât insulele, aflate în Oceanul Pacific, se află în pericol de dispariție, din cauza creşterii nivelului oceanului.

Comitetul a dat hotărârea în detrimentul kiribatianului, pe motiv că viața lui nu se află în pericol iminent, dar a arătat că, pe viitor, statele nu vor putea încălca drepturile internaționale ale omului, deportându-i pe cei care s-au refugiat din motive climatice.

Decizia este de o importanță majoră pentru viitoarele posibile cazuri de persoane care caută refugiu pe motive climatice, ținând cont de faptul că un număr semnificativ de persoane sunt forţate de fenomene extreme să plece din casele lor, arată CNN.

Printre motivele cele mai întâlnite care îi alungă pe oameni din casele lor putem observa secetele, scăderea siguranţei alimentare şi creşterea nivelului oceanelor. Banca Mondială a arătat, într-un studiu întocmit în 2018, că 143 de milioane de oameni din Asia de Sud, Africa sub-sahariană şi America Latină sunt pe cale de a deveni refugiaţi climatici.

În decembrie 2018, Adunarea Generală a ONU a aprobat un cadru global inovator pentru a ajuta mai bine persoanele afectate de strămutarea globală și comunitățile gazdă, arată Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR) România.

Statele membre ale Adunării Generale a ONU au convenit un nou cadru internațional – cunoscut sub numele de „Global privind Refugiații” – care va transforma modul în care lumea răspunde strămutării la scară largă și crizelor refugiaților, de acest cadru beneficiind atât refugiații, cât și comunitățile care îi găzduiesc.

Pactul are la bază sistemul juridic internațional existent privind refugiații, în special Convenția de la Geneva din 1951 privind refugiații, drepturile omului și dreptul umanitar. Este un instrument operațional fă caracter obligatoriu, ce urmărește consolidarea cooperării internaționale.

Conform prevederilor internaționale, prin refugiat se înţelege persoana care şi-a părăsit ţara de origine în virtutea:

  • unei temeri justificate de a fi persecutată pe motive de rasă, religie, naţionalitate, apartenenţă la un anumit grup social sau opinie politică şi nu poate sau din cauza acestei temeri nu doreşte să revină în ţara sa;
  • agresiunii externe, ocupaţii, dominaţiei străine sau a unor evenimente care au tulburat în mod esenţial ordinea publică din ţara sa sau dintr-o anumită parte a acesteia;
  • unor dezastre naturale (cutremure, calamităţi naturale), care au dus la subminarea bazelor materiale ale existenţei lor.

Parlamentarii se întorc mai devreme din vacanță. Ce așteptări au pentru sesiunea extraordinară din 29 ianuarie?

Articolul precedent

Ministrul Justiției a nominalizat propunerile procurorilor pentru șefia marilor Parchete. Ce urmează pentru numirea în funcție a acestora?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual