sursa foto: globalist.it
FactualSpot

Decizie în cazul lui DJ Fabo: Curtea Constituțională a Italiei consideră sinuciderea asistată legală în anumite cazuri

0

Curtea Constituțională a Italiei a dat o decizie într-o problemă extrem de delicată, hotărând în sensul acceptării sinuciderii asistate, dacă persoana care vrea să moară se găsește într-o „suferință intolerabilă”. Judecătorii au decis că sinuciderea asistată nu trebuie considerată o crimă, iar, prin urmare, nu trebuie pedepsită, spre nemulțumirea Bisericii Catolice.

Pentru a ne afla într-o astfel de situație, pacientul trebuie să fie într-o stare care îi provoacă o suferință fizică sau psihică de nesuportat. De asemenea, trebuie să fie ținut în viață de tratamente sau aparate, iar boala de care suferă să fie ireversibilă.

Hotărârea instanței se referă la cazul DJ-ului Fabiano Antoniani sau DJ Fabo, care a ales să moară într-o clinică din Elveția în 2017. Fabo a fost lăsat orb și cu tetraplegie în urma unui grav accident de mașină în 2014.

Decesul lui a devenit subiectul unei aprigi dezbateri într-o țară în care eutanasia este puternic respinsă de Biserica Romano-Catolică. Biserica, care este extrem de influentă în Italia, vede eutanasia ca o ucidere inacceptabilă din punct de vedere moral și ca o violare a legii lui Dumnezeu.

În acest sens, de asemenea, înalţii reprezentanţi ai creştinismului, iudaismului şi islamismului au semnat şi i-au transmis papei Francisc, la sfărșitul lunii octombrie, un document în care s-au poziționat cu fermitate împotriva eutanasiei şi a sinuciderii asistate, pe care le consideră „intrinsec și moralmente condamnabile.” Reprezentanții celor trei mari religii monoteiste ale lumii au ajuns la concluzia că aceste practici trebuie să fie „interzise fără excepţie” şi că „orice presiune sau acţiune asupra pacienţilor pentru a îi incita să îşi pună capăt propriei vieţi este categoric respinsă.”

Eutanasia sau sinuciderea asistată de un medic este permisă în țări precum Elveţia, Olanda, Belgia, Luxemburg și Canada.

O poveste similară întâlnim în Franța, unde, după lungi procese și decizii ale diferitelor instituții, medicii au putut să îl deconecteze pe Vincent Lambert de la aparatele care îl mai țineau în viață.

În ceea ce privește adoptarea unei astfel de opinii în jurisprudența și legislația română, redacția PeROL a realizat un interviu exclusiv cu avocatul Dragoș Pârgaru, partener în cadrul “Pârgaru, Soare și Asociații”, specialist în drept penal și asistent al Facultății de Drept, Universitatea din București.

În noul Cod penal, cel aflat în vigoare din anul 2014, a apărut o normă de incriminare nouă, la art. 190, respectiv „Uciderea la cererea victimei”. Fapta reprezintă tot infracțiune, însă are un regim sancționator mai ușor, fiind pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Guvernul își asumă răspunderea pentru pentru abrogarea recursului compensatoriu. Orban: Nu înseamnă că nu mai beneficiază nimeni

Articolul precedent

Comisia juridică admite abrogarea recursului compensatoriu. Ce urmează să se întâmple în Parlament

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual