Din practicăSpot

Decizia CEDO: Primul român închis pentru terorism va primi despăgubiri de 3.000 de euro de la stat pentru condițiile improprii de detenție

0

Primul cetățean român condamnat pentru terorism, în urmă cu 15 ani, va fi despăgubit de statul român cu 3.000 de euro, potrivit unei decizii a Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Dragoș Ciupercescu a atacat la CEDO condițiile improprii în care acesta a fost deținut pentru a-și ispăși condamnarea la 18 ani de închisoare pronunțată în anul 2005. Până în anul 2016, când a fost eliberat condiționat, Ciupercescu și-a executat pedeapsa în două penitenciare: cel din Giurgiu până în anul 2015, când a fost mutat la penitenciarul Jilava ca urmare a plângerilor repetate referitoare la aglomerația din locurile de detenție și încălzirea neadecvată a acestora.

Alte aspecte nemulțumitoare pe care condamnatul le-a prezentat în fața instanțelor au fost: expunerea la fumul de țigară în cadrul transportului către audieri cât și în timpul de așteptare, tratamentul dentar inadecvat, imposibilitatea de a comunica cu soția sa care se află în Italia prin intermediul internetului, încălcarea confidențialității comunicărilor sale prin faptul că trebuia să informeze autoritățile penitenciarului despre orice număr pe care dorea să îl apeleze.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis așadar ca Dragoș Ciupercescu  să primească 3.000 de euro despăgubire pentru condițiile improprii de detenție din cele două penitenciare. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 3 luni la Marea Cameră a CEDO.

Este a treia cauză în care CEDO obligă statul român să-i plătească daune pentru că a fost deținut în condiții improprii. Conform G4Media, în cauzele precedente a primit despăgubiri de 17.000 de euro.

Condamnat pentru actele de terorism prin care a rănit 5 elevi

Dragoș Ciupercescu a fost judecat pentru actele de terorism înfăptuite pe data de 6 noiembrie 2002, atunci când a detonat pe trotuarul din faţa Liceului „Jean Monnet” din Capitală una din grenadele pe care le furase în noaptea de 10 spre 11 august 2002 din depozitul de muniţii al UM 01348 din Bucureşti. Faptele sale s-au soldat cu distrugeri de obiecte și vătămarea corporală a 5 elevi ai liceului. Potrivit ÎCCJ, Ciupercescu furase şapte grenade de mâna defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de muniţie şi 144 de cartuşe calibrul 7,65.

În 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu, dar grenada nu a explodat.

Procesiunile ținute pentru comemorarea generalului Soleimani s-au soldat cu victime. Fiica generalului: „Trump, nebunule, să nu crezi că totul s-a terminat”

Articolul precedent

Rachete iraniene atacă bazele militare americane din Irak. Ce prevede dreptul internațional?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică