sursa foto: antena3.ro
FactualSpot

De ziua lui, Tăriceanu a primit un cadou dezolant: înștiințarea ÎCCJ potrivit căreia este suspect într-un dosar penal

0

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marți seară, la Realitatea Plus, faptul că de ziua sa a primit o înștiințare de la Parchetul General potrivit căreia i s-a atribuit calitatea de suspect, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Acuzațiile neîndeplinirii obligațiilor sale pe perioada ocupării funcției de Președinte al Senatului sunt aduse în legătură cu mandatul unui senator care se afla în incompatibilitatea de a ocupa o funcție publică la data alegerilor parlamentare din 2016.

Se apropie alegerile şi se folosesc vechile metode pe care le-a folosit sistemul pentru eliminarea celor care sunt incomozi. Eu nu-mi retrag poziţia că desfiinţarea Secţiei speciale este o greşeală” a declarat Călin-Popescu Tăriceanu. Acesta susține că Președintele Senatului nu are prerogative oferite prin Regulamentul Camerei care să îl fi obligat sau să îi fi permis să constate incompatibilitatea senatorului și să dispună încetarea calității de senator.

O anchetă a ştirilor Europa FM a arătat că senatorul PSD, Cristian Marciu, a candidat ilegal la alegerile din 2016, deoarece o decizie a ÎCCJ pronunțată în martie 2015 impune o incompatibilitate a fostului consilier județean de Giurgiu cu orice funcție publică, pe o perioadă de 3 ani.

Mai precis, printr-un proces intentat de Agenția Națională de Integritate (ANI), s-a demonstrat faptul că Cristian Marciu a desfășurat în perioada 2008-2012, afaceri în interes propriu cu instituțiile din subordinea Consiliului Județean Giurgiu în timpul exercitării funcției de consilier, vicepreședinte al Consiliului. Decizia definitivă a Curții Supreme a constatat incompatibilitatea și lipsirea acestuia de funcția publică pe care o ocupa.

Art. 25  din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice interzice ocuparea unei funcţii publice timp de 3 ani, în urma pierderii funcţiei pentru care ai fost declarat incompatibil.

În ciuda incompatibilității impuse de lege, Cristian Marciu a candidat la alegerile europarlamentare, în toamna lui 2016, declarând pe proprie răspundere că are dreptul să candideze. El a fost ales senator în circumscriptia electorala nr.19 Giurgiu. Acest lucru ar putea însemna că,senatorul Marciu ar fi pasibil de uzurpare de calități oficiale (articolul 258 Cod penal)

În 2017, ANI a transmis o solicitare către președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care cerea vacantarea postului de senator de către Cristian Marciu, dar nu a fost luată nicio măsură iar respectivul încă ocupă un post în Parlament.

Cazurile de incompatibilitate sunt examinate de către Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului, care trebuie să întocmească un raport. Mai apoi, propunerile comisiei se aprobă de Senat, cu votul majorităţii membrilor săi.

Contactat de G4media.ro, Călin Popescu Tăriceanu a explicat că Biroul Permanent al Senatului a decis pe 4 feb 2019 să trimită solicitarea Agenției Naționale de Integritate Comisiei juridice a Senatului.

Ana Birchall nu a lezat autoritatea judecătorească. CCR a respins existența vreunui conflict juridic de natură constituțională între fostul ministru al Justiției și CSM

Articolul precedent

Refuzat orbește: un nevăzător a fost respins de o bancă pe motiv că nu putea citi contractul. Ce sancțiune a aplicat CNCD?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual