sursa foto: captură Facebook
FactualSpot

De luni, Bucureștiul își testează cetățenii: câte persoane vor face, de fapt, testul COVID-19 și cum vor fi selectate?

0

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a avut o scurtă ședință la Primăria Municipiului București împreună cu profesorul universitar Adrian Streinu-Cercel ,primarii de sector, directorii ASSMB, cu directorul general al Politiei Locale a Capitalei și cu șeful Politiei Capitalei.

În discuțiile derulate pe tema măsurilor de prevenire și limitare a răspândirii COVID-19, primarul a decis ca începând de luni, 30 martie, o parte din cetățenii Bucureștiului vor fi supuși procedurii de diagnosticare pentru coronavirus care constă în efectuarea a două teste:

  • unul pentru a detecta eventuala prezență a Covid-19 la momentul testării;
  • unul pentru decelarea anticorpilor, pentru a vedea câte persoane au avut deja infecția.

Așadar nu este vorba despre întreaga populație a Capitalei, ci despre un eșantion de 10.514 persoane. Declarațiile acordate seara trecută de fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, (conform cărora toți bucureștenii vor fi testați) nu se bazau pe o decizie adoptată la nivel de Guvern și nu este încă posibilă nici susținerea logistică – nu există testele necesare pentru a acoperi testarea în masă. Acesta poate fi unul din motivele pentru care ministrul și-a depus demisia azi dimineață.

Primăria Capitalei va achiziționa 4.000 de teste, iar cele 6 primării de sector vor cumpăra câte 1.000 de teste.Proiectul a primit aviz de la Ministerul Sănătății.

Persoanele pentru eșantionul de testare vor fi selectate pe 5 categorii de vârstă:

  • de la 0 la 19 ani,
  •  între 20-44 de ani,
  • 45-65 de ani,
  • 65-79 de ani,
  • peste 80 de ani.

Cetățenii nu sunt obligați să accepte efectuarea testelor însă sunt rugați să adopte un comportament responsabil pentru protejarea și finalizarea acestei perioade de criză. „Trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească. Pentru așta, trebuie să știm pe unde circulă virusul în momentul e față și pe unde a circulat.” a mai spus profesorul universitar.

Streinu Cercel a precizat că persoanele selectate pentru a fi testate vor fi anunțate prin intermediul președinților asociațiilor de bloc. Echipele de testare nu vor intra în casele oamenilor ci persoanele în cauză vor fi chemați în fața scării, în stradă, unde vor fi testați. 

Rezultatele au o acuratețe de peste 98%, potrivit doctorului Streinu-Cercel. În termen de 15-30 de minute persoanele testate vor primi un SMS cu rezultatele.

În cazul în care rezultatul este pozitiv pentru o persoană, toți oamenii care locuiesc în respectiva scară de bloc intră în stare de carantină la domiciliu și vor fi testați. Între timp, scările de bloc vor fi dezinfectate. În ultimele două zile de carantină va fi efectuat un nou test.

Bosch anunță dezvoltarea unui test rapid pentru depistarea COVID-19, complet automatizat

Articolul precedent

UPDATE: 24 persoane cu coronavirus au decedat în România

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual