sursa foto: blog.avocatoo.ro
FactualSpot

De la condamnare pe viață la eliberare condiționată – 65 de persoane au fost puse în libertate în ultimii 20 de ani

0

În ultimii 23 de ani, un „număr de 65 de persoane condamnate la închisoare pe viață au fost puse în libertate condiționat. Dintre acestea, 5 au fost arestate din nou și depuse în unitățile penitenciare”, informează Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru libertatea.ro.

Un astfel de caz, care a primit pedeapsa detențiunii a fost Ion Turnagiu deoarece, la vârsta de 18 ani, a ucis patru oameni, printre care și o gravidă. Conform Codului Penal, detențiunea pe viață constă în privarea de libertate pe durată nedeterminată și se execută potrivit legii privind executarea pedepselor (articolul 56).

Acesta a putut fi liberat condiționat, conform articolului 99:Condițiile liberării condiționate în cazul detențiunii pe viață:

(1) Liberarea condiționată în cazul detențiunii pe viață poate fi dispusă, dacă:

a) cel condamnat a executat efectiv 20 de ani de detențiune;

b) cel condamnat a avut o bună conduită pe toată durata executării pedepsei;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanța are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.”

Ion Turnagiu a fost unul dintre cele 5 cazuri care au recidivat, el fiind cel care a incendiat ulterior eliberării o fată de 17 ani din Mehedinți. În seara de 12 iunie a incendiat tânăra din Drobeta Turnul Severin. Legea penală a permis eliberarea condiționată a criminalului condamnat pe viață, chiar și după alte 9 cereri de eliberare respinse. Prima instanță competentă în judecarea cererii de eliberare condiționată este Judecătoria Drobeta Turnu Severin, dar decizia a fost contestată la Tribunalul Mehedinți, care a considerat că deținutul a îndeplinit condițiile impuse de art. 99 Cod Penal [Condițiile liberării condiționate în cazul detențiunii pe viață].

România se mobilizează, la un an de la cazul Caracal, cu ajutorul unui ONG care luptă pentru drepturile fetelor

Articolul precedent

Numărul persoanelor infectate zilnic în România înregistrează o mică scădere: 823 cazuri depistate în ultimele 24 de ore

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual