sursa foto: pressalert.ro
FactualSpot

De la 1 octombrie Brașovul interzice utilizarea paharelor, farfuriilor și tacâmurilor de plastic în cadrul târgurilor și festivalurilor

0

Un proiect pentru modificarea Hotărârii Consiliului Local Brașov nr.201/2006 propune ca de la 1 octombrie, să fie impusă utilizarea de produse cu atribuții de veselă (pahare, farfurii, tacâmuri și alte asemenea) realizate din materiale biodegradabile și compostabile, certificate conform EN/3432.

Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, susține interzicerea utilizării obiectelor de unică folosință din plastic în cadrul evenimentelor publice de genul festivalurilor, târgurilor, concertelor prin intermediul Hotărârii Consiliului Local privind aprobarea procedurii de utilizare temporară a locurilor publice aparţinând domeniului public al municipiului Braşov.

„După fiecare eveniment care are loc pe domeniul public care presupune și consumul de alimente sau băuturi, zona respectivă rămâne plină de recipiente, farfurii, pahare sau furculițe de plastic, ceea ce ne creează în primul rând o mare problemă de mediu, mai ales că nu toată lumea aruncă aceste recipiente la gunoi, și de foarte multe ori ajung pe zona verde sau în pădurile din jur.

Având în vedere că din anul 2021 vor fi interzise în Uniunea Europeană aceste produse, dar și ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu o parte dintre comercianții din zona HORECA, am luat decizia de a propune Consiliului Local, în ședința din această lună, ca, în cazul evenimentelor organizate pe domeniul public să aplicăm această directivă europeană, încă de anul acesta.

Nu este normal să discutăm despre măsurile de colectare selectivă a deșeurilor, pe care trebuie să le respecte cetățenii, și, în același timp, să le permitem comercianților care utilizează domeniul public să umple orașul cu aceste tacâmuri și recipinete de unică folosință, mai ales că există alternative mult mai prietenoase cu mediul, cum ar fi, de exemplu, farfuriile din tărâțe“, a spus primarul George Scripcaru potrivit BizBrasov.ro .

În cazul în care Consiliul Local va adopta această modificare, organizatorii evenimentelor desfășurate pe domeniul public al municipiului Brașov care nu vor respecta condițiile logistice impuse vor fi sancționați prin interdicția de a mai organiza sau participa la alte evenimente ce se vor desfășura pe raza municipiului Brașov.

Restricții la nivel european pe piața produselor din plastic

Pe data de 5 iunie 2019 Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptata Directiva (UE) 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

O măsură de mare impact al actului european o va reprezenta interdicția prevăzuta la articolul 5 al directivei care prevede că statele membre vor trebui să interzică introducerea pe piață a produselor din plastic de unică folosință enumerate în partea B din anexă și a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile. Printre acestea se numără: bețișoarele de urechi, tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești), farfurii, paie pentru băuturi, agitatoare pentru băuturi sau alte recipiente pentru alimente și băuturi  fabricate din polistiren expandat.

Statele membre trebuie să asigure conformarea legislației naționale cu această Directivă până la data de 3 iulie 2021 (cu excepțiile prevăzute la art.17 care prevăd o amânare a aplicării acestor dispoziții până la o dată ulterioară).

Jurnaliștii îl critică dur pe Dan Barna pentru “ipocrizia” de care dă dovadă

Articolul precedent

Rares Bogdan, mesaj dur adresat Vioricai Dancila

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual