sursa foto: captura Youtube
FactualSpot

De ce scandalul din fața unui supermarket, izbucnit de la măsura scanării temperaturii, este doar o încercare de manipulare

0

Un video montat, de aproximativ 13 minute, a fost distribuit pe mai multe rețele de socializare încercând să stârnească o revoltă din partea cetățenilor împotriva măsurii impuse de Guvern de triere epidemiologică la intrarea în instituții/autorități publice ori centre comerciale.

Filmarea a surprins cum 3 persoane au fost ridicate de agenții de poliție și duse la secție pentru a fi amendate, după ce aceștia s-au opus vehement față de măsura obligatorie. Însă protagoniștii par a fi venit pregătiți de scandal, abordând încă de la început o atitudine agresivă față de agenții de pază ai hipermarket-ului.

Toate momentele au fost filmate de o a patra persoană, care a venit pregătită cu o cameră semi-profesională de înregistrat, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din proximitatea magazinului. Purtătorii de cuvânt ai lanțului de supermarket-uri au oferit presei următoarea reacție:

Incidentul a avut loc acum două zile și a fost regizat, cu scopul de a crea senzațional, cele două persoane purtând microfon și fiind însoțite de un cameraman profesionist. Vă confirmăm că agenții de pază au respectat procedurile, ce includ contactarea autorităților competente pentru gestionarea cazurilor de agresivitate și nerespectare a legii.

”Persoanele au fost sancționate contravențional, conform prevederilor Legii nr. 61/1991, pentru refuz de legitimare, provocare de scandal și împiedicarea intervenției polițiștilor în îndeplinirea obligațiilor de serviciu,” se arată în comunicatul transmis de Poliția Capitalei, ziarului Libertatea.

Ordinul Comun MS-MAI pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă prevede instituirea obligativității efectuării triajului epidemiologic și dezinfectarea mâinilor de către instituțiile și autoritățile publice, operatorii economici și profesioniști. Triajul nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal.

Măsurarea temperaturii se realizează prin termometru noncontact.

În materialul video realizat sunt citate textele din Constituție referitoare la dreptul la viață și la integritate fizică și psihică, dreptul la libertatea individuală precum și dreptul la viață intimă, familială și privată. Aceste drepturi nu sunt afectate de procedura triajului epidemiologic, iar prin coroborarea cu articolul 57 din legea fundamentală, se poate conchide că  exercitarea cu bună-credinţă nu trebuie să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi, implicit cele menționate chiar în video.  În plus, tot Constituția (art.34)  prevede că statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

În ceea ce privește invocarea Legii drepturilor pacientului nr.46/2003 este excesivă, o persoana fiind considerată pacient atunci când utilizează serviciile de sănătate, ceea ce nu este cazul în situațiile ilustrate.

Directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat a atenționat ieri despre existența a numeroase informații false și instigări la dezbinarea acțiunilor de protejare a populației împotriva virusului SARS-CoV2.

17.712 de persoane s-au infectat cu COVID-19, în România. 10.777 de persoane s-au vindecat și 1.159 au decedat

Articolul precedent

Cine poate cere amânarea plății chiriilor ? Proprietarii care au scăzut prețul chiriei scapă de impozit

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual