sursă foto: Facebook/digi24
FactualSpot

De ce în România candidații care decedează ulterior depunerii candidaturii nu sunt scoși de pe listele de vot?

0

În România, candidații care decedează ulterior depunerii candidaturii, nu sunt scoși de pe listele de vot. Astfel, în comuna Deveselu din județul Olt, a câștigat alegerile locale Ion Aliman, un bărbat care a fost declarat mort pe 17 septembrie.

Actualul primar decedat al comunei Deveselu a candidat pe listele Partidului Social Democrat. Acesta a fost confirmat cu Covid-19 pe data de 4 septembrie și internat la Spitalul suport din Caracal, urmând a fi transferat ulterior la Spitalul Colentina din Capitală, unde a decedat pe data de 17 septembrie.

Mirarea a intervenit când cetățenii au decis să îl aleagă ca primar pentru următorii patru ani, el câștigând alegerile cu aproximativ 1000 de voturi din 1600 de voturi exprimate.

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Județean(BEJ) Olt, Monica Țone, a explicat că “Potrivit unei hotărâri a BEC, dacă decesul candidatului s-a produs după tipărirea buletinelor de vot, acestea nu se mai modifică şi procesul electoral îşi urmează cursul”.

Astfel, singura soluție este organizarea unor noi alegeri pentru alegerea unui nou primar, timp în care un viceprimar va exercita funcția de primar interimar.

Conform Codului Administrativ, la articolul 149 care stipulează validarea alegerii primarului, invalidarea alegerii primarului se poate pronunța în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităților administrației publice locale, încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală.

Presupunând că moartea candidatului constituie un motiv de încălcare a eligibilității candidatului, guvernul, la propunerea autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor locale, pe baza solicitării prefectului, stabilește data alegerilor. Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la data invalidării, în condițiile legii.

Întrebați de ce au preferat să voteze un candidat decedat, oamenii din comună au argumentat că Ion Alimanu a fost un primar bun care a făcut multe lucruri pentru comunitate.

La origine ofițer de marină, Alimanu a fost ales primar al comunei în anul 2012, fiind reales și acum candidând pentru un la treilea mandat.

Pe durata mandatului său în localitate a fost operaţionalizat la baza militară sistemul de apărare antirachetă, componentă a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

Sute de infracțiuni au fost semnalate la alegerile locale. Majoritatea privesc infracțiunile electorale

Articolul precedent

Drepturile românilor văzute ca un privilegiu pentru locuitorii din alte țări ale lumii

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual