Sursa: facebook.com
FactualSpot

De ce Avocatul Poporului nu acționează în cazul Alexandrei, deși are atribuții în acest sens? Analiză PeROL

0

Avocatul Poporului a ajuns în ultimii ani să reprezinte mai mult o funcție politică decât o „autoritate publică autonomă și independentă față de orice altă autoritate publică”, așa cum prevede legea.

În cazul crimelor din Caracal este foarte posibil ca autoritățile să fi acționat greșit, prin aceste stângăcii, fiind probabil ca victimele să fi fost prejudiciate în drepturile lor fundamentale. Vezi AICI stângăciile autorităților publice.

Astfel, era mai mult decât necesară o sesizare din oficiu a Avocatului Poporului. Cu toate acestea Avocatul Poporului, așa cum ne-am obișnuit…tace.

PeROL oferă o analiză juridică simplă cu privire la atribuțiile Avocatului Poporului ce ar putea fi incidente în prezenta speță:

Constituția României

Art. 58 alin. (1) Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice.

Legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului

Art. 1 alin. (1) Instituția Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice.

Notă: așa cum am afirmat, este important ca Avocatul Poporului să se implice pentru a face un raport cu privire la modalitatea în care au lucrat autoritățile publice. În cazul în care acestea și-au exercitat atribuțiile în mod greșit, trebuie verificat dacă nu cumva prin aceste „greșeli” nu au fost prejudiciate victimele într-un drept fundamental. Dreptul la viață este un drept fundamental și este garantat conform Constituției. Această garanție poartă asupra tuturor subiectelor de drept, inclusiv asupra statului.

Art. 4  Autoritățile publice sunt obligate să comunice sau, după caz, să pună la dispoziția instituției Avocatul Poporului, în condițiile legii, informațiile, documentele sau actele pe care le dețin în legătură cu petițiile care au fost adresate instituției Avocatul Poporului, precum și cele referitoare la sesizările din oficiu (…)

Notă: Avocatul Poporului se poate sesiza din oficiu și autoritățile publice sunt obligate să pună la dispoziția acestuia toate documentele și informațiile solicitate, în condițiile legii.

Art. 16 alin. (1) Instituția Avocatul Poporului își exercită atribuțiile din oficiu sau la cererea persoanelor fizice, a societăților reglementate de Legea societățilo nr. 31/1990, a asociațiilor sau a altor persoane juridice, precum și inopinat, prin efectuarea vizitelor în locurile de detenție, potrivit legii.

Notă: Avocatul Poporului se poate sesiza din oficiu

Art. 15 alin. (1) Avocatul Poporului are următoarele atribuții:

Lit. n) poate formula cereri de chemare în judecată ori plângeri penale și poate reprezenta în fața instanței de judecată minorul, atunci când acesta a fost victimă a violenței fizice sau psihice din partea părinților, tutorelui sau reprezentantului legal, a abuzului, violenței și exploatării sexuale, a exploatării prin muncă, a traficului de ființe umane, a neglijării și exploatării, precum și a oricărei forme de violență asupra copilului, prevăzute și sancționate de legislația internă și internațională la care România este parte;

Notă: Avocatul Poporului ar putea în baza raportului propriu să meargă chiar mai departe…

Art. 13 alin. (1) Domeniul privind apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului este coordonat de un adjunct al Avocatului Poporului, denumit în continuare Avocatul Copilului.

Alin. (2) Avocatul Copilului, sub coordonarea Avocatului Poporului, acționează în scopul promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susține și încurajează respectarea și promovarea drepturilor copiilor, în condițiile prezentei legi, respectiv ale Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Notă: unul dintre adjuncții Avocatului Poporului are atribuții speciale pentru protecția copiilor și poartă denumirea de Avocatul Copilului.

Alexandra avea 15 ani.

Trageți singuri concluziile….

 

 

Avocatul Copilului – entitatea „cantitate neglijabilă” aflată în coordonarea Avocatului Poporului

Articolul precedent

START la înscrieri pentru diaspora la votul prin corespondență sau vot la o secție din străinătate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual