sursa foto: senat.ro
FactualSpot

Data alegerilor locale va putea fi stabilită de Parlament. Proiectul legislativ ce a trecut de votul Senatului dispune prelungirea mandatelor pentru aleșii locali

0

Proiectul legislativ comun al parlamentarilor PSD, PNL și ALDE pentru prelungirea mandatelor aleșilor locali până la data de 1 noiembrie și pentru modificarea normelor privind organizarea alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale a fost adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată, în ședința de vineri, 12 iunie. 

Legea organică este trimisă spre dezbaterea și votul deputaților,care se vor pronunța luni, 15 iunie, în calitate de Cameră decizională. Forma adoptată de Senat prevede că data alegerilor locale din acest an va fi stabilită, prin excepție, de Parlament prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.

Legea care reglementează alegerea autorităților administrației publice locale [L nr.115/2015 ] oferă Guvernului puterea de a stabilit prin hotărâre data alegerilor, cu cel puțin 75 de zile înainte de vot, în concordanță cu restul prevederilor care indică modul de organizare al alegerilor de către aparatele Guvernului. Însă PSD dorește să modifice puterea deciziei pentru anul 2020.

Potrivit înțelegerilor încheiate la nivel politic săptămâna trecută, data de 27 septembrie ar urma să fie ziua de desfășurare a alegerilor locale din 2020.

Cu acest amendament, proiectul legislativ a obținut 100 de susțineri și 28 de abțineri din partea PNL, care a depus un contra-amendament.

Numărul de semnături necesare pentru înscrierea candidaților a fost înjumătățit, iar listele  depuse de partidele/alianțele politice, alianțele electorale,organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale ori candidații independenți trebuie să fie una comună pentru candidaturile la consiliul local și funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, precum și pentru candidaturile la consiliul județean și președinte de consiliu județean din aceeași circumscripție.

Listele de semnături vor putea fi depuse și electronic cu condiția ca susținătorii să aibă semnătură electronică conformă legii.

21.404 este numărul de persoane infectate cu COVID-19 la care a ajuns România. 15.445 de persoane s-au vindecat și 1.380 au decedat

Articolul precedent

Spitalul Militar va realiza o Aplicație pentru COVID-19 în România, care va cuprinde harta cazurilor, statistici și infrastructura spitalicească

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual