sursa foto: Facebook/PartidulSocialDemocrat
FactualSpot

Dansul desperecherii între parlamentarii PSD și Guvern: nu votăm legea până nu veniți, nu venim până nu ne invitați

0

Toată scena politică este cu mâna ridicată și degetul îndreptat spre „vinovații” vidului legislativ existent în domeniul sănătăţii publice pentru situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Majoritatea parlamentară din Senat, camera decizională în acest caz, formată din PSD, a blocat adoptarea proiectului de lege formulat de Guvern și trecut de Camera Deputaților în seara de 9 iulie. Decizia de a bloca propunerea legislativă a fost luată astăzi, în cadrul CEx-ului PSD. Dar intenția de a lansa o moțiune de cenzură împotriva Guvernului rămâne impregnată în conducerea PSD, doar se așteaptă pentru momentul potrivit.

„Este o lege proastă așa cum a fost prezentată atât în Camera Deputaților, iar acum în Senat, Senatul fiind forul decizional.

Am încercat la Camera Deputaților, împreună cu ONG-urile să avem un punct de vedere transparent asupra legii. O să continuăm la Senat dezbaterile atât cu CSM-ul cât și cu organizațiile care luptă pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. Nu putem accepta această lege și nu putem vota aceasta lege.” a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu, la finalul Comitetului Executiv al partidului.

Acesta susține că legea a fost modificată în proporție de 80% dar mai sunt aspecte de modificat, însă prima cameră sesizată a vrut să dea dovadă de responsabilitate, fără a mai prelungi votul. Totodată, liderul deputaților a anunțat că nu vor fi adăugate noi articole în lege și nu vor fi realizată modificări fundamentale.

Social-democrații sunt nemulțumiți de faptul că prim-ministrul Orban, ministrul Sănătății ori ministrul Justiției nu au participat la ședințele în plenul camerelor legislative și refuză să adopte legea sub orice formă până ce aceștia nu vor veni în Parlament.

Pe de altă parte, Guvernul a transmis un mesaj în presă, în răspuns la acuzele lansate de liderul PSD, anunțând că nu a fost înaintată premierului și nici miniștrilor la cabinet, invitația de a participa la dezbaterile din Parlament. Comunicatul mai susține că atât premierul cât și ministrul Sănătății și Justiției au posibilitatea de a participa la dezbaterile din Parlament ori de câte ori sunt invitați în mod oficial.

Adevărul este că Regulamentul Senatului menționează că ședințele Senatului sunt publice, în afara cazurilor în care prin vot se decide să fie secrete, și au acces membrii Guvernului sau reprezentanții acestora, însoțiți de specialiști ori de consilieri. Dacă li se solicită participarea, prezența inițiatorilor și a membrilor Guvernului este obligatorie.

Membrii Guvernului sau reprezentanții mandatați ai acestora au acces și la lucrările comisiilor. În cazul în care comisiile solicită participarea la lucrările lor a unor membri ai Guvernului sau a conducătorilor unor instituții publice, prezența acestora este obligatorie.

Singurul membru al Guvernului care s-a prezentat în Parlament pentru a susține această lege a fost șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, dar nemulțumirea social-democraților este lipsa prezenței unui om politic din parte PNL-ului.

O altă problemă întâmpinată în procesul legislativ a fost lipsa unui aviz din partea ministerului Justiției, necesar chiar dacă nu ministerul este cel care a inițiat proiectul supus spre adoptare.

Marcel Ciolacu a mai declarat că resimte o dezamăgire personală față de Președintele României, Klaus Iohannis, de la care s-ar fi așteptat să cheme toate forțele politice în Parlament și să fi avut o discuție aplicată cu specialiști și cu juriști.

„Această sustragere din spațiul public atât a președintelui cât și a prim-ministrului este nepermisă ținând cont cu ce avem de a face pe plan național și mondial.” a mai spus președintele interimar PSD.

#DosarulBica –> Fosta șefă a DIICOT Alina Bica și omul de afaceri Ioan Bene vor rămâne în arest în Italia până la extrădarea în România

Articolul precedent

Directorul OMS avertizează că lumea nu va reveni la normalitate într-un “viitor previzibil”. Epicentrul virusului se află tot pe continentul american

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual