sursa: adevarul.ro/ Oana Şlemco
FactualSpot

Dancila a decis remanierea Ministrului Justitiei, Ana Birchall. Reactia Administratiei Prezidentiale.

0

Viorica Dăncilă a declarat după ședința CEx în care a decis remanierea ministrului Justiției, Ana Birchall și înlocuirea acesteia cu Dana Gârbovan, că nu s-a consultat cu președintele în privința nominalizărilor făcute și că va discuta cu Klaus Iohannis în cursul zilei de luni, atunci când va trimite propunerile la Palatul Cotroceni, conform Digi24.

Raspunsul Administratiei Prezidentiale a venit imediat:  „Presedintele Romaniei nu comenteaza propunerile de remaniere inainte de a le primi in scris.”

Având în vedere adoptarea Codului Administrativ prin Ordonanța de urgență nr. 57/2019, normele legislative ale acestui act produc deja efecte juridice. Așadar pentru a explica etapele procedurale ce vor avea loc la nivelul conducerii Ministerului de Justitie, redăm în cele ce urmează articolele de lege corespunzător aplicabile situației actuale.

ARTICOLUL 47
Numirea în funcție în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului
(1) Numirea în funcția de membru al Guvernului, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, se face de Președintele României, la propunerea prim-ministrului.
(2) Prim-ministrul propune Președintelui României, în termen de 5 zile de la publicarea decretului prin care este constatată vacanța funcției, o persoană, care îndeplinește condițiile prevăzute la art. 17, pentru numirea în funcția de membru al Guvernului.
(3) Președintele României numește în funcție persoana propusă de prim-ministru în termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii sau în același termen, în condițiile alin. (4) sau (5), motivează, îi comunică prim-ministrului și face public refuzul numirii în funcție.
(4) Președintele României poate refuza, motivat, orice propunere a prim-ministrului pentru numirea în funcția de membru al Guvernului în situația în care persoana propusă nu îndeplinește condițiile prevăzute la art. 17 sau, cu privire la această persoană, au intervenit cazurile de încetare a funcției de membru al Guvernului prevăzute de art. 42 lit. c), e) și f).
(5) Președintele României poate refuza motivat, o singură dată, o propunere a prim-ministrului pentru numirea în funcția de membru al Guvernului în situația în care consideră că persoana propusă nu corespunde funcției respective.
6) În situația în care Președintele României refuză o propunere a prim-ministrului în condițiile alin. (3), prim-ministrul îi transmite Președintelui o nouă propunere în termen de 5 zile de la data la care Președintele i-a comunicat refuzul propunerii anterioare.
(7) Președintele României primește o nouă propunere pentru numirea unei persoane în funcția de membru al Guvernului transmisă de prim-ministru și are, în această situație, obligațiile prevăzute la alin. (3).
(8) În situația în care Președintele României sau prim- ministrul sesizează Curtea Constituțională pentru soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională apărut cu ocazia numirii unui membru al Guvernului, obligațiile prevăzute de acest articol sunt îndeplinite după publicarea deciziei Curții Constituționale prin care este soluționat conflictul, cu respectarea caracterului general obligatoriu al deciziei.

 

Pactul Ribbentrop-Molotov a fost publicat la 80 de ani de la semnare. Declarația Președintelui Iohannis

Articolul precedent

Tensiune intre asociatiile magistratilor in urma propunerii Danei Girbovan pentru functia de Ministru al Justitiei

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual