sursa foto: timponline.ro
FactualSpot

Dancila a anuntat ca depune plangere penala impotriva lui Klaus Iohannis, insa nu stie ca in Constitutie exista imunitate pe declaratiile politice!

0

Viorica Dancila, a anuntat ca va depune plangere penala impotriva Presedintelui Romaniei intrucat acesta a afirmat ca “Guvernul este corupt”.

Presedintele nu raspunde intrucat are imunitate

CCR a explicat că Președintele României are imunitate care cuprinde două componente: iresponsabilitatea și inviolabilitatea.

  • Iresponsabilitatea – reprezintă neatragerea răspunderii pentru declarațiile sale politice
  • Inviolabilitatea– reprezintă faptul că nu raspunde penal pe perioada mandatului, decât pentru infracțiunea de înaltă trădare. Dacă Președintele face o faptă penală pe perioada mandatului, acesta va răspunde penal pentru aceasta, după terminarea mandatului. Pe perioada mandatului se suspendă urmărirea penală și nu curge prescripția.

Precedentul Firea vs Basescu

Cei doi au mai avut un conflict care a fost inițial soluționat printr-o decizie a Curții Constituționale (DECIZIA CCR Nr.678/2014)

La acel moment Președintele României în exercițiu a spus într-o emisiune TV că “mai bine doamna Firea ar avea grijă de ograda sa, pentru că nu-l văd bine pe soțul ei” (Pandele, primarul orașului Voluntari). Gabriela Firea s-a simțit amenințată, motiv pentru care a depus o plângere penală împotriva lui Traian Basescu. Procurorii de caz au considerat că, fiind vorba despre Președintele României, acesta având imunitate, există un impediment legal temporar pentru începerea urmăririi penale pe perioada mandatului acestuia.

Firea a ridicat o excepție de neconstituționalitate cu privire la acel text din Codul de procedură penală.

După terminarea mandatului, Traian Băsescu nu a răspuns penal, întrucât s-a apărat spunând că acea declarație, a fost o declarație politică.

Tradati in dragoste! Dancila: M-as bucura daca parlamentari ALDE ar decide sa revina

Articolul precedent

Un autobuz STB a avut ultima oprire în Dâmbovița

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual