sursa foto: news.ro
FactualSpot

Dan Barna cere reconfirmarea poziției sale în partid prin vot electronic după ce membri USR i-au cerut demisia

0

În Consiliului Politic susținut luni seară de liderii filialelor județene USR-PLUS, mai mulți membrii ai formațiunii conduse de Dan Barna i-au cerut acestuia și echipei de campanie electorală să își asume eșecul de la alegerile prezidențiale. Asumarea reală a reponsabilității  ar fi îndeplinită prin demisia de la conducerea USR-ului, susțin câțiva membri de partid printre care Cosette Chichirău, Tudor Benga și Cristian Ghic.

Potrivit unor surse interne USR citate de Digi24.ro, Barna vrea o consultare democratică, la nivel intern, „cu demisia pe masă”, prin care membrii partidului vor decide online dacă votul de încredere acordat la Congresul din septembrie, pentru numirea sa în funcția de conducere a formațiunii politice, mai rămâne sau nu valabil.

Candidatul Alianței USR-PLUS la alegerile prezidențiale a obținut un scor mai mic decât cel obținut de alianța politică în cadrul alegerilor europarlamentare, un scor mult prea mic oricum pentru a trece mai departe în cel de al doilea tur de scrutin.

Dan Barna, care potrivit datelor parțiale oficiale anunțate de Biroul Electoral Central a obținut 14,73% din voturile valabil exprimate, și-a asumat în mod public, în cadrul unei declarații de presă, responsabilitatea pentru neîndeplinirea obiectivului alianței.  Pentru Dan Barna, asumarea responsabilității nu semnifică retragerea de la conducerea partidului ci întoarcerea la cuvântul membrilor USR, așa cum a formulat chiar el într-un mesaj postat pe grupurile interne de Facebook ale partidului, folosite pentru comunicare și decizii politice.

Mesajul lui Dan Barna referitor la consultarea online în privința demisiei sale

”Dragi colegi,

Am avut o discuție de patru ore în CP informal. Am spus din nou că îmi asum rezultatul obținut.

Cătălin Drulă a prezentat detaliat campania. Au fost voci diverse, unele supărate, altele de susținere. Am simțit că suntem o echipă. Am fost întrebat ce înseamnă asumare. E ceea ce aveam în gând azi când am declarat asta presei dar am vrut să vorbesc întâi cu organizația.

Asumare pentru mine e să revin la cei care mi-au dat votul lor: membrii USR. Am decis să cer o confirmare a încrederii membrilor în perioada imediat următoare. Vom organiza o consultare online a tuturor membrilor USR.

Această consultare e cu demisia mea pe masă. Vom decide împreună, ca întotdeauna, ca un partid democratic dacă și cum mergem mai departe.

Avem alegerile locale de pregătit, maratonul nostru pentru schimbarea României va continua oricum. Membrii USR vor decide dacă eu sunt cel potrivit să rămân liderul acestei echipe sau rămân doar un om din pluton si organizăm iar alegeri și Congres”

Joi va avea loc o ședință a Biroului Național în care se va stabili procedura prin care membrii USR vor vota retragerea sau nu a încrederii acordate președintelui Dan Barna prin vot electronic secret de către toți membrii partidului.

Adina Vălean, aviz pozitiv și din partea Comisiei JURI a Parlamentului European și de la comisiile de specialitate din Parlamentul României

Articolul precedent

Klaus Iohannis: Nu poate exista nicio dezbatere

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual