sursa foto: realitatea.net
FactualSpot

Dacă culegi o floare de colț miroase a răspundere penală

0

Floarea de colț sau Floarea Reginei, cum mai era denumită, reprezintă o specie de plante erbacee, perene, protejată de lege încă din 1931, pe motivul că este deosebit de rară.

Acest lucru nu este cunoscut de multă lume, motiv pentru care floarea, aflată în regimul ariilor naturale protejate, este culeasă de trecători fără să știe că acest gest reprezintă o faptă penală sancționată cu amenda sau chiar cu închisoarea.

Un bun exemplu de necunoaștere a legii și ignoranță față de natură este redat de acest grup de bărbați din Suceava care s-a fotografiat și postat pe Facebook după ce a cules buchetele de flori de colț.

Potrivit TVR1, reacțiile internauților nu au fost cele clasice de „Like” sau „Love”, ci de indignare, iar autoritățile s-au sesizat în acest caz.

OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice garantează conservarea și utilizarea durabilă a patrimoniului natural. În forma sa actualizată și completată sunt prevăzute următoarele:

Art.52 Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă săvârşirea următoarelor fapte:

d)nerespectarea prevederilor art. 33 alin. (1) şi (2);

Art.33 alin(1) 

Pentru speciile de plante şi animale sălbatice terestre, acvatice şi subterane, prevăzute în anexele nr. 4 A şi 4 B, cu excepţia speciilor de păsări, şi care trăiesc atât în ariile naturale protejate, cât şi în afara lor, sunt interzise:

e)recoltarea florilor şi a fructelor, culegerea, tăierea, dezrădăcinarea sau distrugerea cu intenţie a acestor plante în habitatele lor naturale, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic;

Gafă + Gafă = Guvernul României

Articolul precedent

Victimă a armelor de foc în județul Ilfov

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual