sursa foto: gsp.ro
FactualSpot

Cuvinte grele rostite la 4 ani de la tragedia Colectiv

0

Tragedia din clubul Colectiv a avut loc pe 30 octombrie 2015, în urma căreia 27 de tineri au murit în incendiu, iar alţi 146 au fost răniţi şi transportaţi la spitalele din Capitală. În săptămânile ce au urmat, 37 dintre persoane au murit în unitățile spitalicești, iar în iulie 2017, un alt rănit din Colectiv a murit. În total, 65 de morți.

În cei 4 ani, au curs demisii la nivel înalt, rețineri, modificări legislative și trimiteri în judecată. Supraviețuitorii și părinții tinerilor morți nu au uitat niciun moment scurs de atunci și sunt revoltați că nu există un vinovat.

Președintele Klaus Iohannis a mers astăzi la clubul Colectiv, unde a depus o coroană de flori și a aprins o candelă în memoria victimelor. Întreaga acțiune a durat doar câteva minute, iar șeful statului nu a făcut declarații.

„4 ani de la Colectiv, dar noi – noi toți – continuăm să ardem” – Alexandra Furnea

Alexandra Furnea, supraviețuitoare a incendiului din seara de 30 octombrie 2015, a publicat pe pagina ei de Facebook un mesaj emoționant, scris după cea de-a șasea procedură de needling chirurgical făcută în acest an, o procedură despre care spune că va trebui să o facă toată viața.

„Privesc cerul mohorât de octombrie pe fereastra sălii de operație. Norii au format peste soarele tomnatic un scut, ca și cum ar vrea să apere Pământul de el. În timp ce aștept să își facă anestezicul efectul, îmi ocup mintea cu gândul că lunile acestea friguroase nu sunt altceva decât încercarea naturii de a vindeca pielea arsă de vară a planetei. Mi se înfioară cicatricile sub crema cu lidocaină și îmi strâng prosopul steril în jurul trupului. Cumva, imaginea pe care am evocat-o îmi face rău așa că îmi iau ochii de la geam și privesc în jur. Sala este de un alb impecabil și strălucește de curățenie. Aparatura nouă așteaptă cuminte sosirea medicului care pregătește instrumentarul în încăperea de alături. Este a șasea procedură de needling chirurgical pe anul acesta și operația a fost planificată pentru data de 29 octombrie. Toată viața, dacă vreau să fiu bine, va trebui să vin la needling și la operații de reconstrucție. Toți vom trebui să facem asta, pentru ca cicatricile noastre să nu devină și mai bolnave. Mâine se împlinesc 4 ani de la incendiu.

– Alex, ești pregătită să începem?

Chirurgul a intrat în sală și îmi zâmbește cald. Ține în mână rola de titan cu ace lungi cu care îmi va face intervenția. În timpul acesteia, cu dibăcie, medicul plimbă instrumentul peste cicatricile mele dure și aderente. Trebuie să apese cu putere pentru ca acele să pătrundă adânc prin țesutul îngroșat, care a crescut haotic peste arsuri. Rola perforează dantelăria bolnavă de pe trupul meu pentru ca, în rănile provocate, să apară carne nouă, sănătoasă, care să înlocuiască treptat platoșa rigidă care mă strânge ca o armură ce mi s-a lipit de oase.”

„Tragedia Colectiv, simbolul unei profunde dureri naționale” – Viorica Dăncilă

Premierul demis Viorica Dăncilă a publicat, de asemenea, miercuri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj referitor la tragedia ce a avut loc în urmă cu 4 ani.

„30 octombrie 2015 rămâne în memoria noastră una dintre cele mai triste zile, în care s-au frânt destinele a zeci de tineri. Această cumplită tragedie trebuie să păstreze vie conștiința societății și să redeștepte cele mai profunde sentimente: iubirea față de semeni, compasiunea, solidaritatea, dar și respectul pentru viața și siguranța cetățeanului. Tragedia Colectiv, simbolul unei profunde dureri naționale, rămâne o lecție grea, o rană adâncă în memoria românilor și care cere implicit un simț de răspundere și vigilență ridicat din partea tuturor”

„În lupta cu secundele, salvatorii au dat totul!” – IGSU

„30 octombrie 2015 – Momentul care ne-a marcat pe fiecare dintre noi, cetățeni și salvatori, deopotrivă. Momentul în care zeci de tineri și-au pierdut viața în incendiul de la clubul Colectiv, deși efortul echipajelor operative care au intervenit în acea noapte a existat. Pentru pompierii militari, fiecare misiune contează, iar când e soldată cu pierderi de vieți omenești lasă urme adânci și ridică mereu întrebarea dacă ceva a lipsit, dacă puteau face mai mult și mai bine pentru câștigarea luptei cu viața. Sute de pompieri, zeci de medici, asistenți și forțe ale altor structuri au acționat atunci pentru gestionarea rapidă a situației care parcă nu se mai termina. În lupta cu secundele, salvatorii au dat totul!”, a arătat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, într-o postare pe pagina de Facebook.

Cinci morți după o dușcă la cârciumă. Patronul localului acuzat de omor calificat după ce și-a intoxicat clienții

Articolul precedent

Interviu PeROL: Despre rolul audierilor miniştrilor propuşi în comisiile de specialitate şi prestaţia viitorului Guvern Orban, cu senatorul Laura Iuliana Scântei

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual