sursa foto: kmkz.ro
FactualSpot

Curtea de Justiție a UE confirmă boala aerului din Capitală. România a fost condamnată la Luxemburg

0

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat astăzi hotărârea de condamnare a României pentru depășirea sistematică și persistentă a valorilor‑limită pentru microparticule (PM10) în București. Hotărârea poate fi accesată AICI.

Hotărârea Curții nu prevede sancțiuni și nu prevede un termen până la care Primăria Municipiului București trebuie să se conformeze acestei condamnări. Însă, dacă PMB nu va controla emisiile de PM10 sub limitele impuse prin directiva europeană nr.50 din 2008, Comisia europeană ar putea oricând să declanșeze procedura de infringement, în urma căreia ar putea apărea și sancțiuni financiare. „Suma forfetară care ar putea să fie propusă este de 1,6 milioane de euro, iar penalitățile pentru fiecare zi întârziere ar putea varia între 2 000  și 120 000 euro” a precizat ministrul Mediului.

Condamnarea statului român este motivată de nerespectarea în mod  sistematic și în mod constant de către Primăria Municipiului București a valorile limită anuale pentru concentrațiile de PM10 și pentru lipsa de intervenție punctuală în zilele de creșteri, care să scurteze perioada de timp a depășirilor de PM10. Inclusiv pe perioada stării de urgență nivelul de PM10 a fost depășit în București, în mai multe zile, chiar și în lipsa traficului.

Hotărârea Curții a găsit România vinovată pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute în  Directiva 2008/50/CE privind valorile zilnice pentru concentrațiile de PM10  din anul 2007 și până cel puțin în anul 2016 și valorile anule pentru concentrațiile de PM10 din anul 2007 și până în anul 2014 inclusiv, cu excepția anului 2013. Măsurile implementate de primăria capitalei până la momentul sesizării Curții nu au dus la nicio îmbunătățire a situației calității aerului.

Ministrul Costel Alexe a declarat că doar salubrizarea eficientă a străzilor din București ar fi reușit să ducă Bucureștiul la reducerea poluării PM10 cu cel puțin 42%.

Ministerul Mediului a aplicat amenzi de peste 54 000 de lei în anul curent pentru neîndeplinire măsurilor din planul integrat de calitate a aerului. „Am amendat inclusiv primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru că potrivit legii, primarul este responsabil de îndeplinirea planului de calitate a aerului de care depinde această condamnare a României la Curtea de Justiție.” a specificat ministrul Alexe.

În deschiderea declarației de presă susținute astăzi la Palatul Victoria, ministrul Mediului a precizat semnarea, de către România, a declarației privind utilizarea investițiilor din Pactul Ecologic European ca element cheie în planul de redresare a Uniunii Europene, după pandemia COVID-19.

CSM pregătește consolidarea Secției Speciale în timp ce asociațiile de magistrați solicită desființarea acesteia

Articolul precedent

Organizația pro-iraniană Hezbollah a fost alungată de pe teritoriul Germaniei, fiind considerată structură teroristă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual