FactualSpot

Curtea Constituțională cere Parlamentului modificarea legii privind alegerea Președintelui României

0

Având în vedere faptul că în termen de 10 zile judecătorii Curții Constituționale au avut de soluționat 67 de contestații la înregistrarea sau neînregistrarea unor candidaturi la alegerile prezidențiale, dintre care doar 5 au fost admise, CCR cere Parlamentului ajustarea unor aspecte din cadrul Legii 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României.

Într-un comunicat transmis de către Curtea Constituțională a României, este specificat faptul că procedura de verificare a listelor de susținători, sub aspectul termenelor în care se desfăşoară, nu numai că este improprie, dar transformă actul de verificare într-o formalitate care anulează scopul reglementării.

CCR a constatat o serie de imperfecțiuni a legislației referitoare la:

  • numărul nedeterminat de candidaţi care pot formula propunerile de candidatură în intervalul relativ scurt prevăzut de calendarul alegerilor;
  • numărul nedeterminat de persoane care pot formula contestaţii;
  • numărul minim de 200.000 de alegători care trebuie să se regăsească pe lista de susţinători a fiecărui candidat;
  • datele cu caracter personal care trebuie supuse verificării, sub sancţiunea răspunderii penale a falsului în declaraţii.

Astfel, actuala reglementare a condițiilor de înscriere a unei candidaturi la alegerea Președintelui României face ca  „autorităţile publice implicate în procedura de verificare a îndeplinirii condiţiilor de fond şi de formă – Biroul Electoral Central şi Curtea Constituţională -să  îndeplineacă un rol formal, nefiind în măsură ca, în termenele fixate de lege, să realizeze un control efectiv şi real cu privire la toate aspectele supuse verificării.”

Judecătorii CCR au apreciat că „legiuitorul trebuie să reconsidere soluţiile legislative cuprinse în Legea nr.370/2004, astfel încât să asigure autorităţilor publice implicate în procedura înregistrării candidaturilor la alegerea Preşedintelui României termenele şi  instrumentele proprii unui control efectiv, de natură să satisfacă scopul şi exigenţele impuse de lege”

În urmă cu o săptămână  BEC a hotărât sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la veridicitatea semnăturilor depuse de către opt candidați la alegerile prezidențiale. (Viorel Cataramă, Miron Cozma, Maria Minea, Cătălin Sorin Ivan, Sebastian Constantin Popescu, Alexandru Cumpănașu, Ninel Peia, Bobby George Marius Păunescu). Cinci dintre candidaturi  au fost înregistrate după ce contestațiile au fost admise de CCR.

121 de avocați vor primi onorariile pentru asistență judiciară potrivit Protocolului tripartit

Articolul precedent

CCR a publicat motivarea deciziei cu privire la existența conflictului juridic de natura constituțională între Guvern și Președintele României. Ce decrete va trebui să semneze Iohannis

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual