sursa: cotidianul.ro
FactualSpot

Curtea Constituțională a respins sesizarea Guvernului Orban. Moțiunea de cenzură poate fi depusă și în sesiune extraordinară

0

Curtea Constituțională a României s-a pronunțat marți în legătură cu sesizarea guvernului referitoare la moțiunea de cenzură depusă și votată în sesiune extraordinară. Astfel, Curtea a respins cu unanimitate de voturi sesizarea prim-ministrului Orban privind existența unui conflict între Guvern și Parlament.

  • Printr-un comunicat oficial al Curții, judecătorii au transmis că „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea formulată de primul-ministru şi a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, generat de modalitatea în care Parlamentul a înregistrat și prezentat Moțiunea de cenzură nr.2MC/17 august 2020 – „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”.
  • Mai mult, doi membri ai Curții Constituționale, fiind de acord că nu există conflict juridic de natură constituțională, au apreciat că cererea trebuia respinsă exclusiv ca inadmisibilă.

Pe 14 septembrie, Plenul Curții Constituțională s-a reunit pentru a dezbate cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională invocată de prim-ministrul Orban. În viziunea premierului, conflictul era determinat de depunerea moțiunii de cenzură de către Partidul Social Democrat tocmai în perioada vacanței parlamentare.

Între timp, moțiunea de cenzură a PSD a eșuat. Pentru ca moțiunea de cenzură să fi trecut trecut ar fi fost necesar să se întrunească cvorumul de ședință de 233 de parlamentari.

Însă doar 226 de parlamentari au fost prezenți în sală. Numărul minim necesar pentru întrunirea cvorumului reprezintă cel puțin jumătate plus unu din membrii  prezenți care compun cele două Camere ale Parlamentului, iar decizia se adoptă cu condiția exprimării într-un sens a jumătate plus unu voturi din numărul total al membrilor parlamentari de 465.

Încă 30 de zile în regim de stare de alertă. Ce reguli au fost impuse pentru cei care vor merge la vot?

Articolul precedent

După 12 ani se poate circula cu metroul în Drumul Taberei. Inaugurarea a avut loc în prezența președintelui Klaus Iohannis

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual