sursa foto: consideringadoption.com
Din practicăSpot

Curtea Constituțională a Croației reglementează adopția de către persoanele de același sex

0

Curtea Constituțională a Croației a publicat vineri o hotărâre, în care susține importanța egalității de șanse în privința întreținerii copiilor, indiferent de statutul familiei lor, așa încât reglementează legalitatea adopțiilor de către cuplurile de același sex.

La sfârșitul lunii ianuarie, Curtea Constituțională a Croației a pronunțat o hotărâre, prin care obligă instanțele și autoritățile competente să acorde tuturor solicitanților competenți șanse egale, inclusiv cuplurilor de același sex, arată Balkaninsight.

Explicând decizia sa, președintele Curții Constituționale, Miroslav Separovic, a declarat că instanța a constatat că actuala lege privind îngrijirea copilului „produce efecte discriminatorii generale” asupra cuplurilor de același sex, iar hotărârea se va aplica cuplurilor „care trăiesc în parteneriatele formale și informale”, a mai arătat acesta, referindu-se la termenul legal pentru căsătoria între persoane de același sex în Croația.

„Curtea Constituțională a dispus instanțelor să aplice direct Constituția … și să nu discrimineze persoanele din comunitățile de același sex în soluționarea cauzelor”, a mai declarat Separovic.

În 2018, parlamentul croat adoptase o lege, prin care cuplurile de același sex erau excluși de la posibilitatea de a deveni părinți adoptivi. Însă decizia recentă a instanței a arătat că legea care exclude cuplurile de același sex avea un scop legitim, de a proteja „interesele și bunăstarea persoanelor defavorizate social” și nu era în contradicție cu constituția.

Separovic a mai declarat, vineri, că ultima hotărâre a Curții trebuie să fie respectată de fiecare instituție din țară. „Dacă vor fi părinți adoptivi, va depinde de faptul că aceștia sunt eligibili, la fel ca oricare alți cetățeni”, a spus el.

În România, căsătoria este definită de Codul Civil ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii, iar familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora, precum şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea şi educarea copiilor lor.

Totodată, alin. 3 al art. 462 din Codul Civil arată că două persoane de același sex nu pot adopta împreună, adopția fiind văzută ca operațiunea juridică prin care se creează legătura de filiație între adoptator și adoptat, precum și legături de rudenie între adoptat și rudele adoptatorului.

Pleacă Guvernul Orban, vine Guvernul Orban? Ionel Dancă: „Este prima zi pentru declanșarea alegerilor anticipate”

Articolul precedent

Autostradă curățată prin aruncarea zăpezii de pe un sens de mers pe celălalt. Răspunsul CNAIR: tronsonul era închis circulației publice

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică