sursa foto: Mediafax
FactualSpot

Cum va opri Parlamentul OUG privind alegerile anticipate, ce a intrat în vigoare săptămâna trecută

0

Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Orban pe data de 5 februarie, referitoare la completarea reglementărilor electorale pentru situația organizării alegerilor anticipate, a intrat în vigoare pe data de 14 februarie, o dată cu publicarea sa în Monitorul Oficial.

În Parlament se derulează controlul parlamentar al Ordonanțelor adoptate de Guvern, iar astăzi, Comisia Juridică a Senatului a respins OUG referitoare la alegerile anticipate. Raportul de respingere adoptat de comisia juridică va fi dezbătut în plenul Senatului (prima cameră sesizată în materia legilor electorale), unde PSD deține majoritatea, iar apoi legea va fi transmisă Camerei Deputaților, camera decizională.

Social-democrații s-au manifestat public împotriva modificărilor aduse de actul legislativ adoptat de Guvern. Președintele intermar PSD, Marcel Ciolacu a făcut o declarație publică, înainte de ședința Parlamentului în care s-a votat moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului: „Categoric vom scrie, mai mulţi preşedinţi de partide, Avocatului Poporului să se sesizeze cu privire la ordonanţa de modificare a sistemului din nou electoral.”. Asta pentru că Avocatul Poporului are competența [potrivit art.146 lit.d) Constituție] să sesizeze CCR cu excepția de neconstituționalitate.

Citește și OUG privind alegerile anticipate a intrat în vigoare. Ce efecte poate să producă și cum poate fi oprită?

Nu doar CCR poate opri efectele Ordonanței de Urgență!

Ordonanţele sunt supuse, potrivit prevederilor constituţionale, controlului parlamentar. Parlamentul trebuie să adopte o lege de aprobare sau de respingere a Ordonanțelor Guvernului. În cazul respingerii ordonanţei prin lege, de la momentul intrării în vigoare a legii de respingere, ordonanţa încetează a mai produce efecte juridice.

Reglementările ordonanţei vor continua să se aplice până la intrarea în vigoare a legii de respingere,când ele vor trebui să înceteze a se mai produce, similar situaţiei în care ordonanţa ar fi abrogată.  Efectele produse până la data respingerii rămân valabile, însă efectele pe care le produce în prezent OUG 26/2020 sunt irelevante dacă nu există situația organizării alegerilor anticipate.

Citește și Care este procedura de declanșare a alegerilor anticipate? 

228 de turci din Justiție și armată vor fi arestați. Persoanele, suspectate de complicitate la tentativa de lovitură de stat din 2016

Articolul precedent

Zuckerberg vs. Comisia Europeană – contradicție cu privire la cine ar trebui să reglementeze Facebook

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual