sursa foto: digi24.ro
FactualSpot

Cum va fi sancționată indiferența polițiștilor din Galați față de cazul tinerei însângerate

0

Un alt caz revoltător la adresa poliției române a fost făcut public după ce doi polițiști au fost filmați refuzând să vină în ajutorul unei fete care prezenta urme evidente de sânge pe picioare. Deși la început se credea că tânăra a fost victima unui viol, aceasta a declarat că nu s-a regăsit într-o astfel de situație. O ambulanță a fost chemată pentru a o duce pe tânăra în cauză la Spitalul de Copii din Galați  pentru investigații, urmând să se stabilească dacă aceasta a fost sau nu victima unei infracțiuni.

Purtătorul de cuvânt IPJ Galați, Gabriela Costin, a declarat că cercetarea disciplinară față de cei doi polițiști a fost declanșată.Conform acesteia, sancțiunea disciplinară pe care o riscă organele ordinii publice poate varia de la mustrare până la destituirea din poliție. După audierile celor doi vor putea fi luate măsurile respective, mai adaugă Gabriela Costin.

Potrivit art.58 din Legea 360/2002 privind statutul polițistului actualizată sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate poliţiştilor sunt:

  • mustrare scrisă;
  • diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5-20% pe o perioadă de 1-3 luni;
  • amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare pe o perioadă de 1-3 ani;
  • trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut;
  • destituirea din poliţie.

De asemenea, IPJ Galați au făcut următoru anunț public:„Având în vedere imaginile apărute în spațiul public, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Galați este abilitat să comunice următoarele: Conducerea I.P.J. Galați a dispus, încă de ieri, declanșarea cercetării disciplinare față de cei doi polițiști, la finalizarea căreia, vor fi dispuse măsurile legale care se impun. Minora care apare în imagini a fost transportată la spital, de un echipaj de salvare, iar în funcție de rezultatul verificărilor și a raportului de expertiză medico-legală, se va stabili dacă aceasta a fost victima vreunei infracțiuni”.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a făcut de altfel un anunț pe Facebook despre măsurile ce urmează a fi luate în structurile din subordinea MAI, cu referire la acest subiect: „In ceea ce priveste cazul de la Galati, am dispus masuri ferme de verificare imediata a ceea ce s-a intamplat, urmand ca cei care se fac responsabili sa fie trasi la raspundere, conform legii. Nu vom accepta ca astfel de situatii sa se repete vreodata, atitudinea politistilor implicati fiind inadmisibila.”

Sancțiunile pot fi de ordin penal

Art. 625  din Legea 360/2002 privind statutul polițistului actualizată  spune că, în cazul în care, pe parcursul cercetării disciplinare, există suspiciuni rezonabile cu privire la săvârşirea unor infracţiuni, poliţistul desemnat să efectueze cercetarea prealabilă sau, după caz, membrii consiliului întocmesc un proces-verbal despre împrejurările constatate, în vederea sesizării organelor de urmărire penală competente.  În acest caz, procedura disciplinară pentru aceste fapte se suspendă până la soluţionarea definitivă a cauzei penale.

Faptele celor doi agenți de poliție ar trebui analizate pe schema infracțiunii de neglijență în serviciu. Infracțiunea  este prevăzută la art.298 Cod penal:

Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Datoria civică este în sarcina tutuor iar neîndeplinirea sa poate fi sancționată penal

Este adevărat că organele special instituite la nivelul statului sunt cele care trebuie să intervină în situațiile prevăzute de lege însă acest lucru ar fi dificil de realizat fără ajutorul acordat din pur simț civic al cetățenilor. Lipsa implicării noastre într-o situație cu adevărat primejdioasă ar putea duce la atragerea răspunderii penale.

Codul penal, partea specială, sancționează în capitolul V denumit ” Infracțiuni privind obligația de asistență a celor în primejdie” la art. 203, lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate: 

Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Există însă și o limită, reglementată în cel de al doilea alineat astfel:

Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa.

ALDE ameninta ca iese de la guvernare

Articolul precedent

„Butonul de panică” al telefoanelor de ultimă generație. Cum funcționează opțiunea pentru mesaje SOS

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual