sursa foto: romaniatv.net/
FactualSpot

Cum știi că un produs este cu adevărat bio?

0

Din ce în ce mai mulţi consumatori caută pe piaţă produsele bio, sau altfel spus produsele obţinute din agricultura ecologică. Dar cum ştiu că produsul pe al cărui ambalaj este menţionat „bio” este într-adevăr bio?

Dacă produsele au fost realizate de operatori economici care au obţinut un cerificat ECO de la Organismele de Inspecţie şi Certificare (OIC) acreditate, atunci pe eticheta produselor alimentare preambalate se va regăsi logoul UE.

Folosirea logoului comunitar UE trebuie să fie însoţită de indicarea locului de producere al materiilor prime agricole. Această indicaţie poate fi de forma ‘UE’, ‘non-UE’ sau/şi numele statului membru UE sau din afara UE, unde au fost obţinute produsul sau materiile prime ale acestuia. Logoul comunitar oferă recunoaşterea produselor certificate ecologic în întreaga Uniune Europeană.

De asemenea, produsele pot avea şi sigla naţională ‘ae’ ceea ce semnifică faptul că produsele au fost obţinute prin agricultura ecologică la nivel naţional. Sigla ‘ae’, proprietate a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, garantează ca produsul, astfel etichetat, este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat.

Controlul și certificarea produselor ecologice sunt asigurate de Organisme de Inspecție și Certificare (OIC) private. Acestea sunt obligate să obțină o acreditare de la RENAR și să primească, mai apoi, o aprobare din partea  Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe baza criteriilor de independenţă, imparţialitate şi competenţă stabilite în Ordinul nr. 895/2016.

La sfârșitul anului 2018, peste 9 000 de operatori agricoli își înregistraseră activitatea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, potrivit secretarului de stat al Ministerului, Emil Dumitru. Peste 175 000 de ha sunt deja suprafețe certificate și aproximativ 145 000 de ha se află în perioada de conversie determinată de regulamentele europene, pentru a-și obține certificatul BIO. [puteți urmări emisiunea AgroTalk în care Emil Dumitru a făcut mai multe declarații despre acest subiect (17:40)].

Un reportaj realizat recent de Recorder.ro arată eforturile pe care agricultorii români le depun pentru a desfășura în mod sustenabil agricultura și pentru a obține certificatul BIO necesar comercializării produselor pe piață în mod conform cu Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice.

În perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc. Fermierii au ajuns să folosească alte mijloace naturale pentru a îngriji producția de alimente bio. De aceea prețul produselor ecologice este ceva mai crescut față de cel al produselor obținute din agricultura convențională.

Înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs ecologic” exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani. Perioada de conversie începe cel mai devreme atunci când
operatorul informează autoritățile competente cu privire la activitatea sa și când supune exploatația sa unui sistem de control. Controalele OIC-urilor precedent menționate sunt efectuate în mod constant pe parcursul perioadei de conversie pentru a testa respectarea condițiilor impuse la nivel național și european.

Primul CEx PSD sub conducerea lui Marcel Ciolacu. Data la care se va alege noul președinte a fost stabilită. Bădălău s-a retras din conducerea interimară

Articolul precedent

Greta Thunberg și Sustaina Claus participă la COP25. Summit-ul ONU cu privire la schimbările climatice, la Madrid

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual