sursa foto: fiecarevot.ro
FactualSpot

Cum poți deveni observator în secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale

0

În rândul societății civile au apărut mai multe inițiative de implicare în procesul electoral, mai precis în asigurarea corectitudinii desfășurării acestuia. Astfel, diverse ONG-uri desfășoară înscrieri la obținerea unei acreditări pentru a putea fi observator în ziua alegerilor.

Ce face un observator?

Observatorul electoral are rolul de a fi prezent într-o secție de votare și de a fi atent ca nimeni să nu fraudeze procesul de votare precum și corecta numărare a voturilor. În cazul în care sesizează eventuale neregularități, observatorul i le va raporta președintelui BESV (biroul electoral al secției de votare).

Cu această ocazie vei putea asista la toate operațiunile electorale, inclusiv deschiderea și închiderea secției (numărarea voturilor, întocmirea proceselor verbale).

Trebuie să menționăm că activitatea de observator este una voluntară, care nu se remunerează, însă răsplata pe care o primești este satisfacția de a oferi un exemplu societății și un model de corectitudine.

Dacă ești un cetățean cu drept de vot care nu face parte dintr-un partid politic atunci și tu te poți înscrie pe una dintre platformele asociațiilor sau fundațiilor care desfășoară activități de apărare a democrației și a drepturilor omului. Exemplele pe care le aducem astăzi la cunoștința dumneavoastră sunt:

Nu-ți face griji dacă nu cunoști în totalitate legea sau ai nelămuriri cu privire la neregulile pe care le poți sesiza în ziua alegerilor, ambele programe îți vor pune la dispoziție numerele de telefon ale unor experți cu care vei putea comunica permanent în ziua votului. De asemenea în cadrul programelor vor fi organizate sesiuni de training pentru pregătirea activității observatorilor și vor fi trimise materiale informative.

Cum se obțin acreditările de observator?

Tot ce trebuie tu să faci pentru a obține o acreditare pentru a putea fi observator independent în cadrul alegerilor prezidențiale este să te înscrii pe una din platformele disponibile ale asociațiilor și fundațiilor implicate în astfel de activități.

Dacă te întrebi totuși de unde provin aceste acreditări suntem aici pentru a-ți explica : de la Autoritatea Electorală Parlamentară.

În Legea 208/2015 care reglementează  printre altele și organizarea și funcționarea AEP este specificat la art.89 alin.(1) astfel: La toate operațiunile efectuate de birourile electorale ale secțiilor de votare pot asista, în afara membrilor acestora, a operatorilor de calculator și a personalului de pază, candidații, persoanele acreditate în condițiile prezentei legi, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale de circumscripție, ai oficiilor electorale și ai Biroului Electoral Central.

Următorul alineat al articolului mai sus menționat precizează că printre persoanele acreditate se numără și  observatori interni, desemnați de către asociații sau fundații, care desfășoară activități de apărare a democrației și a drepturilor omului, acreditate de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Până cel mai târziu cu 15 zile înaintea datei alegerilor, asociația sau fundația care dorește să își desemneze observatori interni trebuie să depună o cerere la Autoritatea Electorală Permanentă prin care solicită acreditarea la scrutinul respectiv. Cererea trebuie să fie însoțită de documente din care rezultă că asociația sau fundația desfășoară activități de apărare a democrației și a drepturilor omului și este legal constituită cu cel puțin 6 luni înaintea datei alegerilor.

De știut pentru persoanele acreditate

Articolul 90 din Legea 208/2015 prevede:

(1) Persoanele acreditate pot asista la operațiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 6,00 și terminând cu momentul încheierii și semnării de către membrii biroului electoral al secției de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secția respectivă.

(2) Persoanele acreditate nu pot interveni în niciun mod în organizarea și desfășurarea alegerilor, având numai dreptul de a sesiza în scris președintele biroului electoral în cazul constatării unei neregularități. Orice act de propagandă electorală, precum și încălcarea în orice mod a prevederilor prezentei legi atrag aplicarea sancțiunilor legale, suspendarea acreditării de către biroul electoral care a constatat abaterea, iar în ziua votării, îndepărtarea imediată a persoanei respective din secția de votare.

(3) La biroul electoral al secției de votare, persoanele acreditate pot staționa numai în spațiul stabilit în acest sens în sala de votare de către președintele biroului electoral al secției de votare.

Până când te poți înscrie să fii observator în cadrul alegerilor prezidențiale

  • pe platforma FiecareVot.ro

Tura I (pentru ambele tururi)
– 5 noiembrie, ora 12, pentru țară
– 3 noiembrie, ora 12, pentru străinatate (ora României)

Tura II (pentru al doilea tur)
– 19 noiembrie, ora 23.59 pentru țară
– 18 noiembrie, ora 23.59 pentru strainatate

  • pe platforma VotNuTroc.ro până pe 3 noiembrie

Stelian Ion, deputat USR, cere partidului să ia în considerare și scenariul unui Guvern USR. Comitetul politic se întrunește luni seară pentru decizia finală

Articolul precedent

Începe Bucharest Forum 2019. Înalți oficiali, oameni de afaceri și experți economici vin la invitația lui Mircea Geoană

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual