sursa: digi24.ro
Din practică

Cum încetează mandatul unui ministru?

0

Adeseori, miniștri s-au regăsit în situația de a-și înceta mandatul înainte ca Guvernul din care fac parte, să fie demis sau sa își ducă la bun sfârșit exercitarea mandatului. Motivele care pot duce la o asemenea conjunctură se regăsesc în articolul 5 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, precum și în Constituția României în articolul 106. Acestea pot fi: demisia, revocarea, pierederea drepturilor electorale, starea de incompatibilitate, decesul sau demiterea.

Revocarea are loc în cazul desfășurării procedurii de remaniere guvernamentală, despre care puteți găsi mai multe detalii aici:

Pierderea drepturilor electorale intervine atunci când persoana este condamnată definitiv prin hotărâre judecătorească  cu pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a alege, dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice sau a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat;

În ceea ce privește incompatibilitățile funcției de membru al Guvernului, sunt reglementate în primul rând în Constituție.  În  cadrul art. 105 este specificat că este incompatibilă exercitarea oricărei alte funcții publice de autoritate cu excepția celei de deputat sau senator. Incompatibilitatea se extinde și asupra exercitării unei funcții de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizațiilor cu scop comercial. O serie a funcțiilor incompatibile ce completează dispozițiile constituționale se regăsește în art.84 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Constatarea stării de incompatibilitate se face de primul-ministru, care va dispune măsurile necesare pentru încetarea acesteia conform Legii nr.90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor în art.4 alin(2). După cum este consemnat în art.8 al aceleiași legi, la propunerea primului-ministru, Președintele României va luat act de starea de incompatibilitate și va declara vacantă funcția de membru al Guvernului.

Demiterea în condițiile prevăzute la art.8 alin(2) din Legea nr.90/2001 face referire la  cazul în care un membru al Guvernului a fost condamnat penal printr-o hotărâre judecătorească definitivă sau averea sa a fost declarată, în tot sau în parte, ca fiind dobândită în mod ilicit, printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă. Ministrul în cauză este demis de Preşedintele României, la propunerea primului-ministru.

Mai multe informații cu privire la schimbarea Guvernului poți să citești aici: https://perol.ro/in-ce-situatii-cade-guvernul/

Mai multe informații cu privire la remanierea guvernamentală poți să citești aici: https://perol.ro/ce-este-o-remani…le-si-implicatii/

În ce situații cade Guvernul?

Articolul precedent

Ce poți face atunci când vecinul își transformă curtea într-o groapă de gunoi ?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică