sursa foto: dailytelegraph.com.au
FactualSpot

Cum este sancționat furtul într-un magazin din Alexandria? Fată de 14 ani, scoasă fără haine, în stradă

0

O fată de 14 ani, din Alexandria, a fost lovită și umilită de vânzătoarele unui magazin de haine, după ce a fost prinsă când încerca să fure mai multe perechi de pantaloni. Fata a fost lovită, mâzgălită pe față cu un marker, dezbrăcată în lenjerie intimă și dată afară din magazin.

Minora a fost însoțită de o prietenă, de aproximativ aceeași vârstă, care a fost, la rândul ei, desenată de vânzătoare cu un marker pe față, în timp ce altă vânzătoare filma scena. Filmulețul a ajuns la Poliția din Teleorman, care își dorește să le identifice din imagini pe cele două fete, după ce au purtat discuții cu angajatele magazinului în cauză.


„Polițiștii din cadrul Poliției Alexandria efectuează acum cercetări pe marginea conținutului acestei filmări și s-a sesizat din oficiu atât cu privire la fapta celor două minore, cât și cu privire la comportamentul vânzătoarelor
„, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, Daniela Pășu. Angajatele magazinului sunt cercetate pentru tulburarea liniștii publice și lovire.

Filmarea a ajuns, de asemenea, și la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, a cărui director, Mugurel Putineanu, a declarat că deja a trimis angajați ai instituției la magazinul din centrul orașului Alexandria, cu scopul de a lămuri lucrurile la fața locului.

Noul Cod Civil spune că orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale (art.72), indiferent dacă a creat un prejudiciu sau a comis o infracțiune. Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75 din Noul Cod Civil.

Pentru faptul că minora a împlinit 14 ani, aceasta va răspunde penal dacă se dovedește că a comis fapta cu discernământ. Însă nu riscă sancțiunea prevăzută la art.228 Cod Penal, anume închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Minorul cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani poate fi sancționat prin aplicarea unei măsuri educative neprivative de libertate.

Prin excepție, se poate lua o măsură educativă privativă de libertate încazul în care  a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat; ori atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă, ceea ce nu este cazul.

Însă vânzătoarele riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendădacă tinerele vor face plângere penală în privința actelor de loviri sau alte violențe. (193 Cod Penal)

De asemenea, tulburarea ordinii şi liniştii publice este incriminată în art. 371, din Codul Penal, care prevede că: „fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

Primarul orașului Târgu Mureș: „Țiganii sunt o problemă serioasă a României.” CNCD l-a chemat la audieri pentru posibile fapte de discriminare

Articolul precedent

Actele de identitate devin electronice din 2021. Proiectul MAI, în dezbatere publică

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual