sursa foto: dcnews.ro
FactualSpot

Cum a deblocat Dăncilă activitatea Guvernului pentru a putea adopta OUG necesare prelungirii înscrierii la vot și plății salariilor

0

Guvernul a avut joi, la ora 10.00, o ședință la Palatul Victoria. Pe ordinea de zi se regăsește adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru prelungirea termenului de înregistrare a alegătorilor din străinătate până duminică, precum și a unei ordonanțe de urgență care să permită secretarilor generali din ministere să semneze state de plată și facturi. Acestă măsură vine în soluționarea problemei privitoare la neplata salariilor personalului din cadrul ministerelor, pentru care funcția de ministru este încă vacantă.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat, ieri, într-o postare pe Facebook, intențiile de a prelungi termenul de înregistrare a alegătorilor din străinătate.

Premierul a deschis astăzi ședința de Guvern cu propunerea de a adopta o OUG de completare a Codului Administrativ, cu scopul de a consolida atribuțiile secretarilor generali ai ministerelor. Aceștia vor fi ordonatori principali de credite în situația vacanței  funcției de ministru sau în cazul în care ministrul se află în imposibilitatea absolută a exercitării atribuțiilor.

”Solicit secretarilor celor 3 ministere să se ocupe cu prioritate de plata salariilor angajaților”, mai spune Dăncilă în deschiderea ședinței de Guvern.

Așa cum am arătat ieri AICI, angajații ministerului Mediului și ministerului Energiei nu și-au primit salariile, întrucât miniștri demisionari ALDE nu au lăsat înlocuitori sub ordin de ministru, cât timp erau în funcție.

Pentru adoptarea OUG, era necesar avizul ministrului pentru Relația cu parlamentul

Pentru a putea adopta ordonanțe de urgență, conform dispozițiilor din Hotărârea Guvernului nr. 22/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, în atribuțiile Ministrului pentru Relația cu Parlamentul regăsim:

  • avizarea proiectelor de ordonanțe de urgență ale Guvernului, din punct de vedere al oportunității emiterii în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată;
  • avizarea proiectelor de ordonanțe elaborate în temeiul legilor de abilitare a Guvernului, adoptate în temeiul art. 115 alin. (1) din Constituția României, republicată, din punct de vedere al încadrării în domeniile pentru care Guvernul este abilitat să emită ordonanțe.
Dăncilă s-a plâns că președintele blochează activitatea guvernului. între timp a adoptat pârghii legislative pentru a se debloca

Însă, cum Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, a demisionat la sfârșitul lunii august, Guvernul a adoptat HG nr.649/09.09.2019 pentru completarea mai multor acte normative printre care și Hotărârea de Guvern anterior menționată. Prin dispozițiile acesteia, cele două atribuții au fost preluate de către Secretariatul General al Guvernului, deblocând, astfel, activitatea Guvernului.

Viitorul ministru de interne este pensionar desi are 39 de ani!

Articolul precedent

Începând cu 14 septembrie, un Regulament UE impune standarde de securitate mai ridicate plăților efectuate cu cardul sau prin aplicațiile de Home’Banking. ING a introdus condiții mai stricte de autorizare a plăților

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual