sursa foto: lastampa.it
FactualSpot

Cuba, din nou pe lista neagră a statelor care susțin terorismul. Administrația Trump a luat decizia înaintea încetării mandatului

0

Administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat luni, 11 ianuarie, cu nouă zile înainte de terminarea mandatului, că a reintrodus Cuba pe lista neagră a SUA cu „statele care susţin terorismul”, de pe care fostul preşedinte democrat, Barack Obama, a retras-o în 2015, potrivit NBC News.

Șeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a declarat, într-un comunicat care îi menţionează pe foştii lideri cubanezi Fidel şi Raul Castro, faptul că: „Cu această măsură, vom trage din nou la răspundere guvernul Cubei şi vom transmite un mesaj clar: regimul Castro trebuie să pună capăt sprijinului său pentru terorismul internaţional şi subversiunii justiţiei americane.”

Mike Pompeo acuză Cuba, cu scopul de a justifica această sancţiune, pentru că „a susţinut în mod repetat acte de terorism internaţional oferind refugiu teroriştilor.”

Decizia, luată în ultimul moment, riscă să facă mai dificilă pentru preşedintele ales Joe Biden, care va prelua funcţia pe 20 ianuarie, reluarea relaţiilor cu Havana. În urma apropierii spectaculoase dintre Washington şi Havana sub administraţia Obama, administraţia Trump şi-a înăsprit constant poziţia faţă de puterea comunistă.

Cuba se alătură astfel Iranului, Coreei de Nord şi Siriei pe lista neagră a statelor care susţin terorismul, de unde, recent, Sudanul a fost retras de către preşedintele Donald Trump.

Ce înseamnă „terorism”?

În viziunea NATO, terorismul este definit ca fiind utilizarea ilegală sau amenințarea cu utilizarea forței sau a violenței, instigarea fricii și a terorii, împotriva indivizilor sau a bunurilor în încercarea de a constrânge sau intimida guvernele sau societatea sau de a obține controlul asupra unei populații, pentru a atinge obiective politice, religioase sau ideologice.

Prin acte de terorism înțelegem, la nivel național, din Legea nr. 58/2019, acele acțiuni, inacțiuni, precum și amenințări cu privire la acestea, care prezintă pericol public, afectează viața, integritatea corporală sau sănătatea oamenilor, factorii materiali, relațiile internaționale ale statelor, securitatea națională sau internațională, sunt motivate politic, religios sau ideologic și sunt săvârșite în unul din următoarele scopuri:

  1. intimidarea populației sau a unui segment al acesteia, prin producerea unui puternic impact psihologic;
  2. constrângerea nelegitimă a unei autorități publice ori organizații internaționale să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act;
  3. destabilizarea gravă sau distrugerea structurilor politice fundamentale, constituționale, economice ori sociale ale unui stat sau organizații internaționale.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 3.697 de cazuri noi de COVID-19 și 156 de decese

Articolul precedent

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual