Dimitris-Avramopoulos, comisarul european pentru Migrație și Afaceri Interne sursa foto: Hürriyet Daily News
FactualSpot

Croația ar urma să adere la Spațiul Schengen înaintea României. Comisia Europeană și-a exprimat acordul pentru statul croat

0

Croația, stat membru al Uniunii Europene de doar 6 ani, a obținut astăzi acordul din partea Comisiei Europene de a adera la Spațiul Schengen.

După patru ani în care comisarii europeni au efectuat evaluări ale respectării condițiilor de aderare, Comisia a ajuns la concluzia că Zagrebul îndeplinește toate condițiile pentru a face parte din spațiul de liberă circulație.

Începând cu 2015, în urma crizei migrației, precum și a creșterii amenințărilor teroriste transfrontaliere, statele membre trebuie să îndeplinească condiții stricte în ceea ce privește securitatea frontierelor interne.

„Spațiul Schengen vine cu libertăți și privilegii, dar și cu mari responsabilități. Aderarea Croației, dar și a Bulgariei și României este importantă, date fiind provocările de securitate și migrație din ziua de azi”, a declarat comisarul european pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos.

Aderarea la Spațiul Schengen reprezintă un subiect sensibil pentru România și Bulgaria, state membre ale Uniunii Europene încă din 2007. Euronews notează că decizia Comisiei Europene poate fi privită ca o „lovitură” pentru aceste două state puse în așteptare de atâția ani. Dat fiind faptul că votul decisiv pentru aderare aparține Consiliului UE, decizia este una mai mult politică decât una bazată pe îndeplinirea obiectivă a condițiilor.

Ce reprezintă Spațiul Schengen

Spațiul Schengen reprezintă o zonă teritorială în cadrul continentului european pe suprafața căreia cetățenii statelor semnatare beneficiază de dreptul la libera circulație fără a exista controale de frontieră internă. A fost astfel creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare.

Aderarea unei țări la Spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne dintre statele membre Schengen, care sunt obligate să respecte ansamblul de drepturi și obligații comune (acquis-ul Schengen).

În momentul actual, Spațiul Schengen include 26 de țări dintre care 22 state membre ale Uniunii Europene și 4 din afara comunității (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).

Pentru ca un stat european să fie acceptat ca membru al Spațiului Schengen trebuie să îndeplinească un set de condiții și să obțină votul favorabil unanim din partea Consiliului Uniunii Europene (organ al UE ce funcționează în 10 formațiuni specializate în domenii politice, în cadrul cărora statele membre sunt reprezentate de miniștri specializați în domeniul abordat- în acest caz de miniștri de interne)

Comisia și Parlamentul European au doar un rol consultativ în procesul decizional de aderare la Spațiul Schengen.

Condițiile de aderare la Spațiul Schengen sunt:

  • țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE;
  • acestea trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen;
  • pentru a asigura un nivel ridicat de securitate în spațiul Schengen, statele trebuie să coopereze cu agențiile de aplicare a legii din alte țări Schengen și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS).

Pro România nu va vota Guvernul PNL. Ludovic Orban: „Cine nu votează Guvernul PNL este de fapt cu PSD și cu Dăncilă”

Articolul precedent

Ai un trotuar în fața casei și consideri că spaţiul respectiv este locul tău de parcare? Mai gândește-te

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual