sursa foto: cotidianul.ro
FactualSpot

Criza politică din România blochează intrarea în funcțiune a Comisiei Europene. Dan Nica, respins la Bruxelles

0

Ursula von der Leyen a respins și a doua propunere a României pentru postul de comisar european. Șefa Comisiei Europene l-a chemat pe Dan Nica la un interviu încă din vară, pe când era pe locul doi pe lista de propuneri, după Rovana Plumb, și a fost respins. Viorica Dăncilă a insistat cu propunerea, pe care a prezentat-o din nou pe 1 octombrie, în cadrul CEx-ului PSD, însă răspunsul a fost același.

Procesul de selecție pentru postul de comisar european pentru transporturi continuă, Comisia Europeană așteptând o nouă propunere din partea României. Ursula von der Leyen își dorește ca noua propunere să fie făcută după moțiunea de cenzură, care va fi votată mâine, 9 octombrie.

Siegfried Mureșan, europarlamentar, anunța zilele trecute, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook că „președinta aleasă a Comisiei Europene nu va accepta niciun candidat pentru poziția de comisar din partea unui guvern aflat în plină procedură de demitere.”

Comisia Europeană ar putea intra întârziat în funcţiune, dacă Guvernul României nu va veni cu un candidat sau o candidată credibil/ă, competent/ă, după ce actuala criză politică de la București își găsește o rezolvare, prin demiterea sau confirmarea actualului Guvern, a mai declarat Siegfried Mureșan. Acesta mai considera că, pentru alegerea unui candidat, Viorica Dăncilă trebuie să colaboreze cu preşedintele Klaus Iohannis în acest sens.

Tot în cadrul CEx-ului PSD de săptămâna trecuta, șefa Comisiei Europene îi comunicase Vioricăi Dăncilă că își dorește un candidat de sex feminin. Ca variantă de rezervă, premierul o anunțase pe  Gabriela Ciot, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe. Cu toate acestea, Ciot nu a fost înaintată oficial la Bruxelles.

Audierile ce au avut loc în comisiile de specialitate s-au încheiat ieri, iar dintre cei propuși, candidatele din partea Suediei şi, respectiv, a Franţei nu au convins, a afirmat europarlamentarul PNL. El a mai adăugat că ambele au trebuit să mai răspundă câtorva întrebări scrise.

Comisia Europeană își pregătește componența pentru noul mandat ce ar trebui să înceapă la data de 1 noiembrie 2019 (pentru o durată de 5 ani). Prima propunere a României, Rovana Plumb, nu a trecut de comisia JURI din motive de integritate și din cauza neconcordanței declarațiilor de avere.

Noi norme la nivel european pentru whistleblowing. Firmele și instituțiile sunt obligate să aibă un departament special pentru plângerile angajaților

Articolul precedent

116 000 – Linia telefonică europeană de asistență pentru copii dispăruți

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual