Sursă Foto: cotidianul.ro
Video

Critici dure ale președintelui la adresa guvernării PSD-ALDE. Klaus Iohannis solicită desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților

0

Președintele Klaus Iohannis a cerut astăzi, printr-o declarație de presă, desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților. 

Această solicitare vine ca răspuns la concluzia raportului GRECO, care menționează faptul că România nu a reușit să progreseze în implementarea măsurilor de prevenire a corupției din rândul parlamentarilor, judecătorilor și procrurorilor. Mai mult decât atât, experții GRECO și-au mai exprimat îngrijorarea și în ceea ce privesc controversele din jurul reformei judiciare implementate de Guvernul PSD-ALDE.

Șeful statului a criticat aspru actuala guvernare și s-a arătat nemulțumit de parcursul Secției Speciale de anchetare a magistraților: „Acțiunile Guvernului PSD-ALDE sunt în deplină contradicție cu recomandările GRECO”, potrivit digi24.ro.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la organismul anticorupție al Consiliului Europei: GRECO.

Concluziile celor 2 rapoarte adoptate la 21 iunie și publicate ieri cu o întârziere semnificativă de către guvern arată încă o dată multiplele prejudicii aduse de guvernul PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor justiției și a codurilor penale.

Mesajul transmis de cetățeni la referendum se regăsește pe deplin în acest concluzii.

Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese al guvernării PSD ALDE, România continuă să se afle în atenția organismelor europene.

Procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătățit, consultările publice și transparența sunt practici ignorate, constanta este adoptarea de OUG în domenii importante. Asta constată GRECO.

Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către procurorul ierarhic sunt chestiuni departe de a fi rezolvate.  

Acțiunile guvernului sunt în deplină contradicție cu recomandările GRECO. Procedura numirilor în funcții înalte în parchete este în continuare netransparentă, bazat pe criterii neobiective, iar CSM are un rol pur decorativ.

Guvernarea PSD-ALDE are multe alte restanțe, pe care nu le voi detalia aici, de la aspecte care țin de corupția și integritatea în rândul membrilor Parlamentului, la capacitatea ANI de colectare a datelor, de prevenire și sancționare a conflictelor de interese și a incompatibilităților.

Dacă Guvernul PSD-ALDE își permite însă să ignore voința propriilor cetățeni, nu este de mirare că doar 4 dintre cele 13 recomandări GRECO au fost apreciate ca fiind implementate satisfăcător.

Observațiile extrem de dure ale GRECO se înscriu în aceeași notă cu cele ale concluziilor raportului MCV și cu cele cuprinse în opiniile Comisiei de la Veneția. ​În vreme ce toate organismele europene semnalează constant Guvernului României că așa-zisa reformă din domeniul justiției merge într-o direcție greșită, PSD-ALDE ignoră toate aceste avertismente care arată că direcția in care vor ei sa indrepte România este una greșită.

Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE acționează în continuare împotriva voinței și intereselor românilor.

Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să inițieze cu celeritate un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea legislației în concordanță cu coordonatele statului de drept, în acord cu voința populară și cu recomandările organismelor europene. ​Acestui demers trebuie să i se ralieze, în mod obligatoriu, și CSM-ul, cu asumarea rolului său de garant al independenței justiției”, a precizat președintele, potrivit digi24.ro

Citește și: România primește calificativul „nesatisfăcător” din partea GRECO pentru implementarea prevederilor recomandate. Rapoartele au fost publicate

În data de 9 iulie, la ora 11:00 au fost publicate atât pe site-ul oficial al Ministerului Justiției (www.just.ro) cât și pe pagina GRECO (www.coe.int/greco)

 

EXCLUSIV! Membrii trupei Paraziții, chemați în judecată de Sindicatul de Poliție pentru ultimul album!

Articolul precedent

Lipsa bunului simț costă. Taxe duble pentru românii care nu sortează selectiv gunoiul

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Video