EsențialSpot

Cristian Tudor Popescu despre „amurgul sângeros” de la guvernare al PSD-ului

0

PSD este în clipa de față într-un amurg sângeros, aș putea spune chiar hemoragic”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu în încheierea intervenției telefonice avute ieri, în direct la Digi24. Și începem cu acest citat deoarece este unul reprezentativ discursului său referitor la parcursul partidului rămas acum singur la guvernare.

În contextul declanșării oficiale a crizei guvernamentale, jurnalistul a oferit câteva imagini ale scenei politice actuale și viitoare:

riceanu și-a făcut socotelile cu cinismul care l-a caracterizat întotdeauna și a reușit să se impu în fața membrilor săi de partid care, altfel ar fi preferat să mai rămână la guvernare. Cu cei 4%pe care i-au obținut la alegerile europarlamentare e limpede că nu-i mai așteaptă niciun viitor politic. Și atunci mai apucau o bucată de cașcaval, un interes, o icră, o proteină, ceva, rămânând la guvernare cât s-o putea.

Însă dl Tăriceanu vede pe termen lung, își face socoteala că va face o alianță acum, ieșind de la guvernare, cu partidul lui Ponta și că, după ce d-na Dăncilă va fi făcută afiș la prezidențiale, s-ar deschide poarta unei recoalizări cu PSD, dacă se poate sub semnul înțelept al d-lui Tăriceanu. Asta e ideea pentru care iese acum de la guvernare, nu-l interesează în mod deosebit prezidențialele, din punctul lui de vedere, știe că nu are șanse să câștige, poate eventual să renunțe la candidatură și să-l susțină împreună cu partidul lui Ponta pe Mircea Diaconu. Însă ceea ce vizează dl Tăriceanu sunt alegerile locale și parlamentare de anul viitor, în care speră să intre într-o formulă cu Pro România și cu un PSD fără Dăncilă și oamenii ei”, a spus Cristian Tudor Popescu.

De partea cealaltă, d-na Dăncilă continuă cu o eficiență remarcabilă, la care nu m-aș fi așteptat, opera de distrugere PSD pe care a întreprins-o cu atâta măiestrie dl Dragnea începând cu 2016”, a mai declarat acesta.

Despre candidatura lui Mircea Diaconu

Întrebat despre poziția pe care o are față de candidatura pentru alegerile prezidențiale în persoana lui Mircea Diaconu și despre susținerea pe care Pro România, și cel mai probabil și cei de la ALDE, o promit față de acest candidat, gazetarul a răspuns:

Pentru ei este o soluție pentru că nici Pro România și nici ALDE nu au un candidat care să răzbată în turul 2 și știu lucrul acesta. Și mai știu că pe acel candidat îl costă. Și partidul e afectat în clipa în care candidatul la alegerile prezidențiale nu intră nici măcar în turul 2„.

Cât despre Mircea Diaconu, jurnalistul a preferat să nu comenteze în direct subiectul acestei candidaturi, limitându-se la o analiză pe text a apariției sale televizate în platourile Digi24 realizate câteva ore mai târziu. Găsiți această analiză pe pagina publicației online Republica.

Viitorul alianței ALDE-Pro România

Cristian Tudor Popescu este convins de faptul că alianța celor două partide politice este una conjuncturală.  ” Își adună și ei sărăciile la un loc. Nu au altă soluție, nu au altceva mai bun în clipa de față de făcut și marea lor speranță este ca după aceste prezidențiale să poată să se alieze cu PSD-ul , pentru o formulă care să obțină niște voturi suficiente în alegerile locale și parlamentare.” a declarat gazetarul.

PSD-ul Dăncilă după prăbușirea lui Dragnea

D-na Dăncilă e de o eficiență extraordinară, eu nu o înțeleg pe această doamnă. În mod normal, după prăbușirea lui Dragnea, care a pus-o acolo, scaunopurtată, a așezat-o în funcția de prim-ministru, ar fi putut să se retragă într-o poziție comodă. Așa mi s-ar fi părut normal, având în vedere modul straniu în care a fost aruncată peste noapte în funcția de premier.

Ea, dimpotrivă, și-a luat partidul în spate ca să-l ducă cu capul în zid. Plecarea ALDE de la guvernare e un semn și mai rău decât oricum avea PSD pe blazon în ultima vreme. ALDE pleacă de acolo pentru că încep să fie păianjeni prin cameră”, a spus Cristian Tudor Popescu, într-o manieră proprie, despre parcursul recent al PSD-ului sub îndrumarea noului președinte de partid, Viorica Dăncilă.

Posibile scenarii în viziunea lui CTP

CTP nu crede în scenariul unor alegeri anticipate pentru formarea unui nou Parlament,  ci în abandonarea guvernării la un moment dat de către PSD. După pierderea prezidențialelor, „niște capi” din PSD vor considera că, dacă vor să mai aibă o șansă de a exista politic, ar trebui să iasă de la guvernare dar poate să fie vorba și de o moțiune de cenzură anunțată deja de PSD, spune jurnalistul.

În ceea ce privește propunerea Danei Gârbovan pentru funcția de ministru al Justiției Cristian Tudor Popescu o vede ca pe „un stâlp al susținerii trioului Iordache- Nicolicea- Șerban Nicolae” cei care luptau pentru  modificarea legilor justiției.

„Din nou o mișcare chiar de neînțeles a dnei Dăncilă. Ce vrea să obțină cu așa ceva? O să se ia la bătaie iar cu Bruxelles-ul în condițiile actuale? Nimic altceva decât să mai scadă din imaginea PSD. Mi se pare firesc ca Iohannis să o respingă.”

Klaus Iohannis anunță o declarație publică despre criza politică internă: „Soluții există și eu voi garanta ca acestea să fie constituționale!”

Articolul precedent

Comoara descoperită de un cuplu englez cu ajutorul detectorului de metale. Ce prevede legea pentru pasionații exploratori ai României

Articolul următor

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *