sursa foto: Facebook/ Cristian Bușoi
FactualSpot

Cristian Bușoi, eurodeputat PNL, noul președinte al Comisiei de Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, după Adina Vălean

0

În această dimineață, europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a fost ales președinte al Comisiei de Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European. Această funcție era anterior deținută de Adina Vălean, însă aceasta a devenit recent comisarul european din partea României pentru portofoliul la Transporturi.

Cristian Bușoi este, astfel, singurul român care deține șefia unui comisii din PE. Bușoi a fost ales cu 58 de voturi pentru și șase împotrivă, au declarat surse de la Bruxelles pentru G4Media.ro.

Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) este o comisie a Parlamentului European, domeniile sale de responsabilitate referindu-se la industrie, în special la producția intensivă în tehnologie, tehnologia informației și telecomunicații. De asemenea, coordonează politica spațială europeană și, prin urmare, are legături cu Agenția Spațială Europeană. Are atribuții de supraveghere în raport cu Centrul comun de cercetare și Institutul pentru materiale și măsurători de referință, precum și proiecte similare.

De asemenea, Comisia ITRE un cuvânt greu de spus asupra inițiativelor legislative ale Comisiei Europene în cele trei domenii, și mai ales în privința energiei – un domeniu în care UE joacă un rol central. Având în vedere profilul României în sectorul energetic, și anume un jucător important în regiune, dar și competiția regională, controlul acestei comisii de către un europarlamentar român ar putea aduce un mare avantaj competitiv țării noastre.

Cristian Bușoi a fost președintele filialei PNL București, desemnat printre cei mai influenți 19 români din Parlamentul European. Cristian Bușoi reprezintă România, la Bruxelles, din anul 2007. La finalul lui 2018 a fost numit raportor din partea Comisiei de Mediu și Sănătate pentru Programul de Sănătate al Uniunii Europene și Programul de Cercetare și Inovare, Orizont Europa. Pentru activitatea sa, Cristian Bușoi a primit de la Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei premiul EURORDIS pentru susținerea pacienților cu boli rare.

Adina Vălean, propunerea României pentru postul de comisar european, a fost confirmată cu peste 36 de voturi în Parlamentul European, pe 14 noiembrie. În acest mod, Vălean a devenit comisarul din partea României în noul Executiv European, ce se află sub conducerea Ursulei von der Leyen.

Summit-ul NATO la Londra. Discursul lui Mircea Geoană, secretar general adjunct

Articolul precedent

BREAKING: Camera Deputaților a votat abrogarea recursului compensatoriu

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual