sursa foto: criptotendencia.com
FactualSpot

Criptomonedele pot deveni o amenințare pentru băncile tradiționale. Raportul FMI arată o potențială concurență între acestea

0

Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat o lucrare intitulată The Rise of Digital Money prin intermediul căreia ridică atenția asupra schimbărilor ce pot urma pe piața monetară.

Potrivit informațiilor conferite, cele mai întâlnite forme sub care circulă banii în momentul de față, banii gheață și depozitele bancare, se vor confrunta cu o puternică concurență venită din partea  companiilor de tehnologie care dețin monede digitale.

Un bun exemplu al acestor „amenințări” este chiar gigantul Facebook care a anunțat lansarea pe piață în decursul anului următor a unei noi criptomonede intitulate LIBRA.

Pentru mai multe informații despre viitoarea monedă digitală și explicații specilizate despre criptomonedă vă ivităm să accesați următorul articol.

Anunțul Facebook referitor la noua criptomonedă a fost întâmpinat cu scepticism din partea mai multor oficiali din întreaga lume. Președintele Sistemului Federal de Rezerve SUA, Jerome Powell, a declarat săptămâna trecută că LIBRA ridică preocupări serioase în privința confidențialității, spălării banilor, protecției consumatorilor și stabilității financiare.

Autorii lucrării FMI, Tobias Adrian și Tommaso Mancini-Griffoli, au declarat că băncile riscă să fie „lăsate în urmă” de marile companii tehnologice și start-up-urile finetech. În același timp unele bănci au șansa să evolueze pe piața monetară însă acest lucru poate fi realizat numai cu demersuri cât mai rapide.

Lucrarea arată că băncile tradiționale au anumite avantaje spre deosebire de concurenții deținători de criptomonede, cel mai important fiind acela de a majora ratele dobânzilor la depozite. Comparativ, Facebook a anunțat despre LIBRA că va percepe 0% comision.

Pe de altă parte, cercetarea FMI dezvăluie că firmele mari de tehnologie și start-up-urile fintech sunt “experți în furnizarea de servicii convenabile, atractive, cu costuri reduse și de încredere unei rețele largi de clienți”.

FMI examinează rolul jucat de băncile centrale în emiterea de valute digitale. Experții organizației internaționale sunt de părere că factorii de decizie politică ar trebui să fie pregătiți pentru ”întreruperea” domeniului tradițional bancar din partea marilor companii de tehnologie și start-up-urilor fintech.

Strategia USR pentru al doilea tur la alegerile prezidențiale: votanții PSD vor alege Dan Barna

Articolul precedent

Mircea Geoană, noul Secretar General Adjunct NATO. Vezi reacțiile liderilor politici

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual