Sursa: evz.ro
FactualSpot

#CrimeleDinCaracal -> Cazul care a zguduit România, în timp ce politicienii încearcau pe rețelele sociale să profite electoral de valul de emoție

0

UPDATE ora 12:00

DACIAN CIOLOȘ:

sursa foto: cotidianul.ro

„Nu doar demisii. Nu doar demiteri.

Nu doar schimbare de stăpân.

E nevoie de mai mult decât atât.

PLUS cere anchetă și răspundere penală pentru toți cei care, prin incompetență și nepăsare, sunt complici ai acestor crime: de la polițiștii care l-au trimis pe tatăl Alexandrei la plimbare până la cei care au acționat atât de târziu; de la responsabilii STS până la cei de la ANCOM și MCSI care, după atâtea tragedii în care 112 ar fi putut salva vieți, nu au fost în stare să implementeze soluții eficiente de localizare a celor care apelează numărul de urgență.

În 2019, când serviciile de localizare vin la pachet, practic, cu orice aplicație mobilă, instituțiile statului român au avut nevoie de 19 ore pentru a identifica o victimă care a apelat la 112?!! De 19 ore?!! Este strigător la cer!

Fără instituții funcționale, fără oameni competenți și responsabili, dreptul la viață, garantat de Constituție și de Statul Român, riscă să fie o promisiune fără fond.

Incompetența și nepăsarea unor indivizi puși în instituții în mâinile cărora ne încredințăm viața nu vor dispărea cu câteva demisii.

Nu vom uita.”

STIREA INIȚIALĂ

——————————————————————————————-

Crimele odioase de la Caracal au zguduit România și au scos la iveală noi vulnerabilități ale autorităților publice. PeROL a oferit explicații juridice AICI.

Totuși, câțiva politicieni au încercat să profite de emoția generatā și au vrut ca prin mesaje pe Facebook să atragă simpatia electorală.

Dan Barna:

sursa: turnulsfatului.ro

Astăzi statul român a arătat că nu mai poate asigura cetățenilor siguranță.

La 30 de ani de la revoluție clasa politică care a condus România până acum a dat dovada supremă a incapacității și a propriei incompetențe. Astăzi nu a mai fost vorba despre interesul unui partid sau al altuia, despre vreun baron infractor, despre un director incompetent care fură bani de investiții sau despre vreo rubedenie angajată pe bani publici.

Astăzi a fost vorba despre incapacitatea unui întreg sistem de a asigura cel mai banal și mai necesar serviciu într-o societate minim funcțională: siguranța cetățeanului. După 30 de ani de investiții în sisteme pretins performante, după 30 de ani de împărțit posturi și sinecuri în instituții publice pentru partidele care au adus România aici, o fată care a apelat la serviciul pe care toți îl credeam funcțional în România și-a pierdut viața pentru că în acest sistem construit în 30 de ani de vechii politicieni nu mai există astăzi nici bun simț, nici empatie, nici competență.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu poate fi expediat pe umerii unui funcționar sau angajat care nu a reacționat adecvat. Ceea ce s-a întâmplat astăzi este dovada falimentului unui sistem politic care a făcut posibilă pierderea unei vieți în mod absurd.

Nu poate exista ceva mai revoltător decât irosirea acestei vieți pentru a ne arăta cât de important este să nu mai acceptăm ce a fost până acum și să ne implicăm activ în schimbarea României. Chiar nu mai putem sta deoparte.

Cer premierului Viorica Dăncilă să își asume răspunderea și să vina în fața Parlamentului pentru a da explicații. Solicit de asemenea ca după necesara și asumata dezbaterea din CSAT, președintele Iohannis să anunțe deciziile și măsurile care vor fi luate în România.

Nu există siguranța națională fără siguranța cetățeanului.

Condoleanțe și solidaritate familiei și comunității din Caracal pe care astăzi statul român le-a disprețuit profund.

C.P Tăriceanu:

sursa: stiri.tvr.ro

Este o zi tristă!

O zi care confirmă, din păcate, lucruri despre care am avertizat de nenumărate ori, în special în ultima perioadă. Anume că rolul unor instituții ale statului este deturnat de la rolul de protector al cetățeanului la cel de complice la abuzuri împotriva lui.

La Caracal se conturează o situație înfiorătoare: o crimă care are un făptaș, dar și complici în rândul celor plătiți să apere cetățenii, să-i salveze în momentele dificile.

Gândul că Poliția – miliția? – și procurorii bâjbâiau din poartă-n poartă într-un oraș, totuși mic, după indicațiile bezmetice ale STS, iar apoi așteptau la porți să le vină te miri ce aprobări speciale, în timp ce victima agoniza, e de-a dreptul terifiant. Poliția nu mai știe să intre decât cu mascații? Nu mai știu decât să spargă uși? Ei nu au auzit că pot bate la ușa unui cetățean să-i ceară ajutorul în a rezolva o urgență? Sau că verifică un apel primit din zona respectivă și verifică dacă e totul în regulă?

Îmi doresc ca aceste informații și relatări ale presei să fie infirmate în vreun fel, să aflăm că altfel au stat lucrurile. Altminteri se cheamă că am ajuns într-un moment critic al societății noastre. Un moment când românii văd cu groază cum le sunt luați copiii, vânduți, torturați ori uciși, în timp ce autoritățile stau cu brațele încrucișate.

Dar mi-e teamă că nu vor fi infirmate. Și mi-e teamă că urmează să aflăm lucruri încă mai groaznice.

Dl. Iohannis a convocat CSAT în zilele următoare nu pentru că ar fi vrut să pună ordine în aceste instituții, ci pentru că vrea să se asigure că STS, SRI și restul serviciilor vor primi la rectificarea bugetară sutele de milioane pe care le cer, în condițiile în care ministere importante vor pierde bani.

Poate ar trebui să se discute la acea ședință și cum a gospodărit STS sutele de milioane, miliardele de euro primite de-a lungul anilor din banii românilor fără a fi capabil să localizeze un avion, ori un amărât de telefon.

În rest, când a fost vorba de localizat, urmărit, filat, ascultat, filmat cetățeni de rând, politicieni, jurnaliști, afaceriști ori magistrați etc, nu au existat niciodată probleme tehnice, sincope, neajunsuri șamd.

Atunci, totul a mers șnur.

În ședința CSAT de marți nu despre bugete va trebui să se discute. Ci despre demisii la nivel înalt și despre o reformă profundă a STS, începând cu demilitarizarea și terminând cu readucerea competențelor acestui serviciu în matca firească. La fel cum vor trebui luate măsuri ferme și la Ministerul Afacerilor Interne.

Acum, până când nu va fi prea târziu să mai reparăm ceva!

V. Dăncilă:

sursa foto: timponline.ro

Crima din Caracal este o dramă cumplită, o tragedie care ne-a înghețat inimile. Ca mamă, sunt alături de rudele aflate în suferință și voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a le sprijini.

Ca prim-ministru, solicit imperativ o anchetă completă și elucidarea de urgență a acestui caz, motiv pentru care am dispus alocarea tuturor resurselor necesare din partea Poliției Române și deplasarea de urgență a Ministrului Afacerilor Interne la Caracal.

De asemenea, fac un apel către Președinte pentru o analiză riguroasă în ședința de CSAT de marți, în special a responsabilității STS în acest caz.

Cine a greșit va plăti.

Este un apel ferm către toate instituțiile implicate să analizeze și să impună sancțiuni severe, dar și să corecteze eventuale vulnerabilități și vicii de procedură, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.

Cei trei au fost selectați întrucât sunt candidații la prezidențiale care și-au exprimat un punct de vedere pe Facebook până la redactarea prezentului articol.

PeROL a arătat vulnerabilitățile legii. Mai mult, au devenit cunoscute și vulnerabilitățile procedurilor de acțiune. Acțiunile concrete reprezintă soluțiile, nu declarațiile politice.

Aceste declarații politice sunt extrem de periculoase. Crimele din Caracal reprezintă încă un argument cu privire la lipsa de colaborare dintre autorități. În ultimul timp am asistat la dezmembrarea statului bucată cu bucată. Cooperarea dintre autorități este aproape insignifiantă, fiecare așteptând să invoce că a acționat „conform competențelor” și apoi să arunce vina pe celălalt. Este timpul ca pentru teme care nu au legătură cu politica, toate autoritățile să conlucreze. Declarațiile de azi sunt dovada faptului că există un conflict între autorități.

 

Cateva răspunsuri juridice cu privire la unele întrebări ridicate în cazul criminalului în serie din Caracal

Articolul precedent

Alexandra a avut incredere in autoritati. Iohannis cere demisia tuturor celor care au gestionat gresit cazul Caracal

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual