sursa foto: michaeldello.com
FactualSpot

Creșterea câinilor în ferme pentru consumul uman va fi interzisă în China. Asociațiile: mai sunt multe de făcut pentru a combate maltratarea animalelor

0

În China va fi interzisă creşterea câinilor în ferme cu scopul consumului uman, a anunţat vineri Ministerul chinez al Agriculturii, informează agenţia EFE, citată de Agerpres. Organizaţiile pentru protecţia animalelor nu pot decât să salute această decizie, de a numai considera cățeii drept „șeptel” (animalele domestice crescute într-o gospodărie pentru a se obține beneficiu economic).

Ministerul chinez al Agriculturii a publicat „Catalogul de resurse genetice pentru şeptel şi păsări de curte”, care include 33 de specii ce pot fi crescute pentru consumul uman, printre care rasa canină nu se mai regăsește. Astfel încât, speciile care nu se regăsesc în listă sunt interzise implicit. Ministerul chinez al Agriculturii a explicat, însă, într-o notă faptul că excluderea din listă a câinilor se datorează schimbările constante de obiceiuri umane, precum și modul în care populația tânără vede tradițiile.

„Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) nu include câinii în rândul şeptelului în statisticile sale. Odată cu trecerea timpului, ideile oamenilor asupra civismului şi obiceiurilor umane s-au schimbat constant, şi unele obiceiuri tradiţionale cu privire la câini de asemenea se vor schimba”, se precizează în nota respectivă.

Totuși, carnea de câine va continua să fie consumată – însă în mică măsură – în unele părţi ale Chinei. Autorităţile chineze au elaborat catalogul în urma criticilor privind comercializarea de animale exotice şi sălbatice în pieţe cum este cea din Wuhan, considerată a fi la originea pandemiei de COVID-19.

Mai multe organizaţii de protecţie a animalelor au salutat decizia guvernului de la Beijing, avertizând însă că în China mai sunt multe de făcut pentru a combate maltratarea animalelor. Colectivul Humane Society International consideră că aceasta măsură presupune dorinţa chinezilor de a pune capăt comerţului cu câini şi pisici. Potrivit estimărilor acestei organizaţii, în fiecare an în China se sacrifică pentru consum uman în jur de 10 milioane de câini şi 4 milioane de pisici.

Totodată, unele provincii chineze au început să ofere subvenţii crescătorilor de specii de animale exotice pentru a renunţa la aceste activităţi şi a se dedica creşterii animalelor permise de Ministerul Agriculturii sau să cultive fructe şi legume.

Primul oraș din China care a luat măsura interzicerii consumului de câini și pisici este Shenzhen. Măsura a fost luată în cadrul unei interdicţii pe scară largă privind comerţul cu animale sălbatice, impusă în ţară după apariţia COVID-19 și a intrat în vigoare de la 1 mai.

Legea nr. 205/2004 arată ce se înțelege prin rău tratament, anume că, prin cruzime față de animale se înțelege și omorârea animalelor, cu intenție. Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau  cu amendă: a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, mai spune Legea 205/2004 (art. 25, alin. 1, lit. a).

Vacanța în pandemie: Cipru acoperă costurile de acomodare pentru turiștii care contactează virusul

Articolul precedent

Cinci membri ai Guvernului Orban, amendați de Poliție după apariția fotografiei în care nu purtau mască de protecție și fumau în spațiu public închis

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual