sursa foto: bistriteanul.ro
FactualSpot

Credincioșii vor primi Sfânta Lumină și Paști livrate acasă, la cerere, de către clerici, voluntari și personalul MAI

0

După solicitarea Președintelui Iohannis de a reveni asupra protocolului încheiat între MAI și Biserica Ortodoxă Română privind desfășurarea tradițiilor de Paște: împărțirea de Lumină Sfântă și P, ministrul de Interne, Marcel Vela a ajuns la un nou acord cu Patriarhul Daniel pentru a revizui unele măsuri criticate în spațiul public.

Estimările recente ale specialiștilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecției cu noul coronavirus, acordul Patriarhiei Române și MAI din data de 14 aprilie 2020 se modifică după cum urmează:

  • Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR și prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice și distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașelor de cult.
  • Pâinea binecuvântată în formă de prescuri stropită cu aghiasmă și vin, numită Paști, sfințită joi, 16 aprilie, va fi distribuită la domiciliul credincioșilor din toate Parohiile de către personalul clerical și voluntarii din Parohie, vineri și sâmbătă în intervalul orar 8-17 și în prima zi de Paști între orele 6-12 la solicitarea credincioșilor
  • Sfânta Lumină sosită de la Ierusalim va fi distribuită în parohii de personalul clerical și maxim 5 voluntari, sâmbătă 18 aprilie, începând cu ora 20:00. Astfel, clericii din fiecare parohie ajutați de un nr. de maximum 5 voluntari, cu echipament de protecție, mască și mânuși, în calitate de organizatori vor asigura distribuirea Paștilor sau a Sfintei Lumini respectând reglementările prevăzute în ordonanțele militare, având asupra lor cartea de identitate și ca semn distinctiv banderolă alba pe braț precum și un ecuson cu data de identificare ștampilată de Parohie.
  • Credincioșii vor primi Paștile sau sâmbătă noaptea, Sfânta lumină, din pragul casei, ori de la fereastră, fără a ieși în stradă, iar în zona locuințelor multi-familiale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de asociația de proprietari și de chiriași, care va purta echipament de protecție, mască de  și mânuși.
  • În spitalele în care nu există preot de carotate cadrele MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui sfânta Lumină acestor unități precum și centrelor sociale și centrelor de carantină.
  • Structurile coordonate de către MAI vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paștilor și a Sfintei Lumini, precum și respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanțele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

Comisia Europeană atenționează România asupra măsurilor adoptate în stare de urgență pentru exportul de produse agricole

Articolul precedent

Cum să păstrezi o conduită responsabilă pe perioada Sărbătorilor Pascale? Recomandările Grupului de comunicare strategică

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual