sursa foto: which-50.com
FactualSpot

COVID-19 vs. SARS – care virus e mai periculos? Care este situația și ce măsuri de protecție poate lua populația?

0

La momentul actual, există numeroase informații, comentarii și opinii despre COVID-19 pe internet și pe social media. AD MediLink a realizat un interviu exclusiv cu expertul SARS (Sindrom respirator acut sever), dr. Sarah Borwein, pentru a împărtăși informații cu privire la noul coronavirus (COVID-19).

Care ați spune că sunt principalele diferențe între COVID-19 și SARS? 

COVID-19 și SARS împărtășesc unele caracteristici comune: aparțin aceleiași familii de viruși, parcă au sărit de la animale la oameni, amândoi au originea în China și ambele pot provoca pneumonii severe.

Există însă unele diferențe importante. SARS a fost mai letal decât COVID-19, însă mai puțin transmisibil. A atacat direct plămânii și a provocat o pneumonie severă, care a devenit transmisibilă doar atunci când pacienții erau destul de grav bolnavi și, de obicei, atunci când se aflau în spital. Aproximativ 10% au murit.

COVID-19 este mult mai puțin letal decât SARS, pe de altă parte este mai greu de controlat deoarece se răspândește mai ușor. O altă diferență importantă este că știința medicală a avansat considerabil în cei 17 ani de la SARS. În 2003, a fost nevoie de luni pentru identificarea virusului și dezvoltarea unui test. Pentru COVID-19 s-a întâmplat în câteva săptămâni. Acest lucru a făcut mult mai ușoară identificarea pacienților. În plus, există deja mai multe tratamente și câteva perspective de vaccin.

Ce lecții pot fi învățate de la SARS pentru a gestiona cel mai bine focarul curent?

Cel mai important lucru pe care l-am învățat de la SARS a fost că bolile infecțioase nu respectă frontierele guvernamentale și nu pot fi ascunse. Necesită cooperare internațională, transparență și schimb de informații pentru a controla o epidemie.

De asemenea, am învățat importanța furnizării de informații bune, echilibrate și fiabile pentru public. În orice epidemie, există focar de boală și apoi apare epidemia de panică. Și în zilele noastre, există și ceea ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a denumit Infodemie, explozia de informații despre epidemie. Unele dintre ele sunt informații bune, dar unele dintre ele sunt zvonuri, mituri, speculații și teoria conspirației, iar acele lucruri alimentează anxietatea.

Cât de gravă este situația din Hong Kong în raport cu alte locuri din Asia?

Situația este mult mai puțin gravă în Hong Kong decât în ​​China continentală, în special în Wuhan și Hubei. După SARS, Hong Kong a înființat Centrul pentru Protecția Sănătății (CHP). Când a apărut COVID-19, exista deja un plan de management al epidemiilor care tocmai trebuia activat. Cele patru cele mai bine pregătite locuri din Asia sunt probabil Hong Kong, Singapore, Thailanda și Coreea de Sud.

Se vorbesc și se scriu multe despre măști. Cât de important este să porți unul?

Lipsa de măști face mulți oameni să se simtă destul de anxioși și neprotejați. Dar măștile NU sunt foarte eficiente pentru prevenirea transmiterii infecțiilor virale, în special atunci când sunt purtate de oameni sănătoși. Nu sunt în niciun caz cea mai importantă măsură pe care o puteți lua pentru a vă proteja sănătatea. De fapt, dacă purtați o mască în mod incorect, atingând-o sau ajustând-o frecvent fără o spălare corectă pe mâini, vă puteți crește efectiv riscul de infecție.

Cine ar trebui să poarte o mască:

  • Persoanele care sunt bolnave, pentru a preveni răspândirea de bacterii;
  • Persoanele care au grijă de persoanele bolnave;
  • Într-un centru de sănătate;
  • Persoanele a căror ocupație le cere să aibă un contact strâns cu clienții.

Pentru a citi întreg articolul puteți accesa site-ul AD MediLink.

Vrei să scapi mai repede din carantină? #maigândește-te. IPJ Neamț a deschis trei dosare penale

Articolul precedent

Consiliul Concurenței a luat în vizor creșterea masivă a prețurilor la măști chirurgicale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual