sursa: strategyonline.ca
FactualSpot

Corupția este în topul îngrijorărilor românilor. Statistic, Guvernul și Parlamentul prezintă cea mai mică încredere

0

Rezultatele unui sondaj realizat de INSCOP ar trebui să tragă un semnal de alarmă în rândul reprezentanților din vârful instituțiilor de stat. Peste trei sferturi dintre români sunt de părere că țara se află într-un declin în mai multe domenii precum cel economic, sistemul sanitar  sau învățământ.

sursa: inscop.ro

Dintr-un număr de 1050 de persoane, ce au răspuns la chestionarul aferent sondajului, 76,4% cred că România se îndreaptă într-o direcție greșita și doar 18,5% mai cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. Restul de 5,1% nu știu sau nu răspund.

Opinia nu este neapărat în directă legătură cu șeful statului, pentru că în ceea ce îl privește pe Președinte, 41,2% din români prezintă încredere în activitatea desfășurată de acesta, procentajul crescând comparativ cu lunile anterioare.

Procentajele arată că cei mai mulți dintre români sunt îngrijorați de următoarele aspecte:

  • Nivelul corupției (84,2%);
  • Diferențele dintre oamenii bogați și oamenii săraci (73,7%);
  • Degradarea mediului înconjurător (72,2%);
  • Starea economiei naționale (70,6%);
  • Posibilitatea unui conflict armat în zonă (44%).

În ceea ce privește instituțiile interne în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, Armata se situază în topul clasamentului cu un procentaj de 67.9%, urmată de Biserică cu 56,8%, Academia Română cu 45.5% și Poliția cu 41,6%. Ceva mai jos se situează Curtea Constituțională în procentaj de 22,7%.  Cel mai rău în clasament stau Guvernul cu 12,4% și  Parlamentul cu doar 9,8%  încredere prezentată de popor.

Nici partidele politice nu se situează foarte bine în clasament prezentând încredere doar pentru 8,9% dintre respondenți. Presa a obținut un procentaj de 27,3%.

Pe plan extern, peste jumătate dintre respondenți (54,7%) sunt de părere că Europa se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 30,6% apreciază că Europa merge în direcția greșită.

Pe prima poziție în topul încrederii în instituțiile internaționale se situează NATO, cu 56,1% încredere multă și foarte multă, urmat de Uniunea Europeana (UE) cu 55,3% (și ONU cu 52,5%.

Sondajul de opinie publică la nivel național a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel național în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019, pe baza unui chestionar la care au răspuns un numar de 1050 de persoane cu vârte de peste 18 ani, din toate județele României și din sectoarele Municipiului București. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Eșantionul de tip multi-stratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Mesajul Președintelui cu privire la referendum

Articolul precedent

Austria interzice burqa și niqab-ul în școlile primare. Este posibilă o astfel de măsură și în România?

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual