sursa foto: romanialibera.ro
FactualSpot

Contestațiile cu privire la organizarea și desfășurarea referendumului pe ordinea de zi la CCR

0

UPDATE:  Judecătorii Curții Constituționale au dezbătut dosarul inițiat de președintele Klaus Iohannis și au consimțit la validarea rezultatelor referendumului pe justiție.  Cele cinci contestații referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului au fost respinse.

Pe calea contestației, unul dintre titulari a solicitat anularea decretului 420 din 25 aprilie 2019, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, pentru organizarea referendumului din 26 mai și pe cale de consecință, infirmarea rezultatelor obținute în urma desfășurării votului. Motivul invocat de reclamant a fost neconstituţionalitatea întrebărilor.

După ce la 12 iunie CCR a dispus amânarea dezbaterii asupra rezultatelor referendumului susținut în data de 26 mai, președintele Curții, Valer Dorneanu, a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) lămuriri referitoare la listele electoratului.

A fost ridicat un semn de întrebare asupra faptului că numărul votanţilor nu a fost identic la cele două întrebări din cadrul referendumului. Explicațiile aduse de BEC au arătat că diferența de număr se datorează unei erori generate de formularea ambiguă a Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Precizăm că, în absenţa unei atribuţii legale cu acest obiect stabilite în sarcina sa, Biroul Electoral Central nu putea dispune corectarea acestei erori, în condiţiile în care legiutorul nu a introdus, la acest punct din procesul verbal de centralizare, o cheie de control care să împiedice o astfel de înscriere eronată.

În condiţiile în care singura cheie legală, în cazul referendumului, este cea de la nota la anexele 2-4 din Lgea 3/2000, aşa cum au fost ele modificate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 29/2019 privind modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a referendumului din 26 mai 2019, urmare a Deciziei Curţii Constituţionale 143/2019, Biroul Electoral Central nu poate cenzura procesele verbale întocmite de birourile electorale inferioare, întrucât atribuţia sa legală, potrivit art. 25 alin. (1) din Legea nr. 3/2000 cu modificările şi completările ulterioare, este aceea de a centraliza toate procesele verbale întocmite la referendum.

În opinia noastră, numărul corect care trebuia înscris la punctul 1 din procesul verbal privind rezultatele referendumului este numărul total al alegătorilor din lisa electorală permanentă pe care fiecare birou electoral al secţiei de votare l-a primit în format tipărit”, arată Biroul Electoral Central, în răspunsul către CCR, obținut de MEDIAFAX. De asemenea, diferența numărului de alegători se datorează și erorilor unor Birouri Electorale Județene (Constanța, Neamț, Vâlcea).

Datele finale centralizate de BEC în cadrul referendumului consultativ arată că din 7.922.591 de participanţi, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

Renate Weber este noul Avocat al Poporului. Explicatii juridice

Articolul precedent

Legea privind statutul polițiștilor de penitenciare adoptată în Parlament

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual