sursa foto: omanialibera.ro
FactualSpot

Consultări pentru un nou Guvern. Premierul interimar e gata sa dea replay. Orban: românii s-au săturat de PSD

0

Astăzi, începând cu ora 12.00, la Palatul Cotroceni, au loc consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare, conform agendei Președintelui.

Ludovic Orban a anunțat, în urma Consiliului Național al Partidului Național Liberal: „Pentru a asigura buna guvernare, nu există altă soluție decât de a da din nou dreptul românilor să-și aleagă un Parlament reprezentativ, care să poată să ofere sprijin solid pentru un Guvern hotărât să modernizeze România, în care românii să aibă șansa să trăiască mai bine. Ca atare, obiectivul PNL este acela de a face posibile alegerile anticipate, de a contribui la îndeplinirea condițiilor constituționale care să-i permită președintelui Iohannis dizolvarea Parlamentului.”

Citește și :Președintele și premierul: alegerile anticipate, cea mai bună opțiune pentru România. Care este procedura de declanșare a acestora?

De asemenea, premierul interimar a mai anunțat: Propunerea de prim-ministru, normal, este conformă cu hotărârea Consiliului Național PNL, și anume, este în persoana liderului PNL, subsemnatul. Românii s-au săturat de PSD, din păcate singurii care nu înțeleg acest lucru sunt parlamentarii PSD.

Și ieri s-a văzut că PSD nu a înțeles nimic din votul cetățenilor. Anul trecut, PSD a fost redus la jumătate ca număr de voturi. Au pierdut alegerile europarlamentare, au pierdut drastic la referendum, au pierdut alegerile prezidențiale câștigate de Klaus Iohannis cu un rezultat spectaculos. Românii s-au săturat de PSD. Singurii care nu înțeleg acest lucru sunt parlamentarii PSD și conducerea PSD.

Orice tertip vor încerca PSD să facă în perioada următoare, noi vom apela la prevederile constituționale și ale regulamentelor Camerelor. Eu sunt convins că președintele va lua cea mai bună decizie pentru România.”

Pe de altă parte, propunerea de premier a PSD și Pro România, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură, este Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative și fost ministru al Educației în guvernul Ponta, în 2012-2014.

Ieri Guvernul a fost răsturnat de moțiunea de cenzură depusă în Parlament de senatori și deputați ai PSD și UDMR: Moțiunea a fost adoptată cu un număr record de 261 de voturi „pentru” și 139 „împotrivă.”

Efectul adoptării unei moțiuni de cenzură este retragerea încrederii Guvernului, încredere acordată de membrii Parlamentului în momentul numirii în funcție a executivului. Odată ce încrederea parlamentarilor a fost retrasă, Guvernul este demis. Până la depunerea jurământului de către un nou Guvern numit în conformitate cu normele constituționale, Guvernul Orban rămâne executivul interimar. În această perioadă, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate înainta proiecte legislative către Parlament.

LIVE: Laura Codruța Kovesi, întâlnire cu Comisia LIBE pentru a le prezenta stadiul înființării Parchetului European

Articolul precedent

Capitală europeană, blocată de viscol. Firea, în geacă de piele, vorbind despre vremea din București: Am convocat Comandamentul de iarnă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual