sursa foto: cluju.ro
FactualSpot

Consiliul Superior al Magistraturii discută astăzi raportul Inspecției Judiciare privitor la abaterile săvârșite de Laura Codruța Kövesi

0

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta astăzi acțiunea formulată de Inspecția Judiciară împotriva fostului procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kövesi şi fostul adjunct al acesteia, Marius Iacob. Conform raportului întocmit de Inspecția Judiciară, aceștia sunt acuzați de comiterea unor abateri disciplinare.

În ceea ce o privește pe Laura Codruţa Kövesi, Inspecția a sesizat comiterea abaterilor disciplinare referitoare la manifestările care aduc atingere onoarei profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, constând în aceea că, în cadrul unei şedinţe de lucru, a avut manifestări de natură a aduce atingere onoarei şi probităţii profesionale a magistraţilor procurori, precum şi prestigiului justiţiei, împrejurări identificate în înregistrările audio apărute în media pe 18 iunie 2017.

În concret, procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare ‘cu miniştri’, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate”, a transmis IJ.

Mai mult, raportul vizează „atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii”. Astfel, conform unor corespondențe electronice, Kövesi ar fi avut „o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte şi expresii cu un conţinut vădit denigrator, insultător şi ameninţător, respectiv ‘laşi’, ‘bârfitori’, ‘infractori’, făcând cunoscut acestora faptul că ‘există deja un cerc de suspecţi’, cu referire la un dosar penal, încălcând astfel obligaţia de rezervă şi normele de conduită ataşate profesiei de magistrat”.

De asemenea, raportul îl vizează și pe Marius Iacob care este cercetat pentru „nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una dintre cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa”. Acesta a efectuat acte de urmărire penală, el fiind într-o situație de incompatibilitate, fără a declara că se abține.  În cazul acestuia, incompatibilitate se datora faptului că exista o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea judecătorului ar fi fost afectată.

Astfel, conform NCPP, art 66 persoana incompatibilă este obligată să declare, după caz, președintelui instanței, procurorului care supraveghează urmărirea penală sau procurorului ierarhic superior că se abține de a participa la procesul penal, cu arătarea cazului de incompatibilitate și a temeiurilor de fapt care constituie motivul abținerii.

Facultatea de Medicină a încasat suma de 1.140.000 de euro pentru admiterea a 190 de studenți care nu au reușit să treacă examenul de admitere

Articolul precedent

Număr record al cazurilor zilnice în România: 1.713 în ultimele 24 de ore. 471 de persoane se află la ATI

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual