sursa foto: interestingengineering.com
FactualSpot

Consiliul de Securitate al ONU și-a afirmat angajamentul pentru aplicarea Tratatului de neproliferare nucleară

0

Consiliul de Securitate al ONU a făcut o declarație prin care şi-a afirmat angajamentul în privinţa aplicării Tratatului de neproliferare nucleară (TNP) în cadrul unei reuniuni asupra acestui acord, organizată de Germania cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la intrarea acestuia în vigoare, conform AFP.

Membrii săi au subliniat în angajament disponibilitatea de a „lucra împreună şi de a-şi conjuga eforturile pentru a se ajunge la un rezultat pozitiv în cadrul Conferinţei de examinare a TNP”, care se desfăşoară la fiecare cinci ani şi a cărui următoare sesiune este programată pentru luna mai. În 2015, Conferinţa a fost un eşec, întrucât SUA şi aliaţii au respins la acel moment o iniţiativa arabă privind crearea unei zone libere de arme nucleare în Orientul Mijlociu.

Fără să citeze expres Coreea de Nord, care s-a dotat cu arme nucleare, sau Iranul, suspectat de Occident că şi-ar dori acelaşi lucru, Consiliul de Securitate a subliniat în textul citat „necesitatea menţinerii şi consolidării tratatului”, având în vedere „actualele provocări geopolitice internaţionale.”

„TNP rămâne cheia de boltă a regimului de neproliferare nucleară şi temelia pentru continuarea dezarmării nucleare şi de utilizare paşnică a energiei nucleare”, a mai arătat Consiliul. „Punerea sa în aplicare completă este necesară”, precum şi de a se ajunge la „aderarea generală” la acest tratat.

De asemenea, venind special la New York pentru această reuniune, ministrul german de externe, Heiko Maas, a menţionat că, în pofida realizărilor, „TNP se confruntă cu obstacole serioase.” Totodată, acesta a mai arătat că „dezarmarea nucleară este în impas, noile tehnologii creează periculoase dezechilibre strategice, iar crizele de proliferare reclamă atenţia noastră deplină.”

A făcut, de asemenea, referire la Coreea de Nord, menționând că „s-a dotat cu arme nucleare – în dispreţul total faţă de TNP şi faţă de numeroasele rezoluţii ale Consiliului de Securitate.” TNP a fost semnat în 1968 şi a intrat în vigoare, după ratificare, la 5 martie 1970.

Consiliul de Securitate este compus din cinci membri permanenţi (China, Federaţia Rusă, Franţa, Marea Britanie şi SUA) şi zece membrii nepermanenţi, dintre care cinci sunt aleşi în fiecare an de Adunarea Generală. Consiliul de Securitate al ONU are ca responsabilitate fundamentală menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, prin soluţionarea paşnică a disputelor şi prin întreprinderea de acţiuni împotriva ameninţărilor la adresa păcii şi securităţii internaţionale şi a actelor de agresiune.

Cum afectează carantina pentru coronavirus salariul angajaților din România? Comunicatul CNAS cu privire la concediul medical

Articolul precedent

Telverde: linia telefonică pentru informații referitoare la coronavirus. Klaus Iohannis: răspândirea de știri false poate genera o epidemie de panică

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual