sursa foto: undispatch.com
FactualSpot

Consiliul de Securitate al ONU este criticat de ONG-urile internaționale pentru lipsa luării unor măsuri în contextul pandemiei COVID-19

0

Consiliul de Securitate al ONU a primit reproșuri de la mai multe ONG-uri internaţionale, într-un comunicat publicat marţi, 19 mai, pentru inacțiunea, în faţa pandemiei de COVID-19, cauzată de confruntarea dintre SUA şi China, „ce par incapabile de leadership”, potrivit AFP, citată de Agerpres.

International Rescue Committee, International Crisis Group şi Save the Children sunt printre semnatarii comunicatului, în care Consiliului de Securitate al ONU i se reproșează că nu a reuşit să se pună de acord asupra unei rezoluţii care susţinea o încetare a focului în zonele de conflict din lume, la două luni de la apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

„Paralizia Consiliului de Securitate în faţa COVID-19 este ruşinoasă. Pentru milioane de oameni, ea este şi de neînţeles”, a arătat David Miliband, liderul International Rescue Committee. Preşedintele International Crisis Group, Rob Malley, este de părere că „Statele Unite şi China au tratat negocierile” cu privire la rezoluţie „ca pe o oportunitate de a-şi pasa responsabilitatea originii COVID-19”, în loc să favorizeze „un apel direct la o reducere a violenţei.”

Consiliul de Securitate „are o ocazie istorică de a opri luptele în lume şi de a se asigura ca lucrătorii umanitari să aibă acces deplin la cei care au cea mai multă nevoie”, argumentează Inger Ashing, directorul executiv al Save the Children International.

Negocierile din Consiliul de Securitate se află în impas, după ce, pe 8 mai, SUA a respins un text de compromis propus de Franţa şi Tunisia. Statele Unite refuză orice menţiune la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe când China dorește să includă o referire la aceasta în rezoluţie.

Apelul secretarului general al ONU a primit sprijinul a peste 2 milioane de cetăţeni şi a 200 de ONG-uri, precum şi, cu titlu individual, a 140 din cele 193 de state membre ale ONU. Față de Consiliul de Securitate, Adunarea Generală a adoptat deja două rezoluţii referitoare la pandemie, una pe 13 aprilie privind întărirea cooperării internaţionale, iar cealaltă pe 20 aprilie, cerând un acces echitabil la viitoare vaccinuri.

116 state au semnat un proiect de Rezoluție, prin care solicită lansarea „unui proces de evaluare” cât mai curând posibil pentru a examina răspunsul internațional cu privire la domeniul sănătății și măsurile luate de Organizație ca răspuns la pandemie. În deschiderea Adunării Generale a OMS, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că: „Un virus microscopic ne-a adus în genunchi și încă nu știm ce să facem.”

17.387 este numărul de infectări cu COVID-19 la care a ajuns România. 10.356 de persoane s-au vindecat și 1.141 au decedat

Articolul precedent

Președintele României a fost amendat de CNCD. Traian Băsescu și PSD au încălcat de asemenea normele împotriva discriminării

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual